Zeman: Budoucnost je v jádru, obnovitelné zdroje nás vysávají

Praha - Překotné navyšování podílu obnovitelných zdrojů energie není podle prezidenta Miloše Zemana správné. Podle něj jsou drahé a subvencemi vysávají státní rozpočet. Zeman se takto vyjádřil při otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci mezi USA a Českou republikou. Budoucnost má podle něj hlavně jaderná energetika a kombinace zdrojů.

„Jsem přesvědčen, že jaderná energetika bude mít rostoucí místo v energetickém mixu. Mimo jiné i z ekologických důvodů,“ prohlásil Zeman v budově ČVUT v Dejvicích, kde centrum otevřel. Jaderná energetika má podle něj budoucnost, protože není producentem skleníkových plynů.

prezident Miloš Zeman

„Chtěl bych při této příležitosti zdůraznit, že nepokládám za správné, aby se přehnaně zvyšoval podíl takzvaných obnovitelných zdrojů v energetickém mixu. Jednak proto, že jsou to zdroje nestabilní, a za druhé proto, že jsou to zdroje drahé - jak pro domácnosti, tak pro výrobce.“

Nejvyšší zátěž pro český rozpočet představují podle prezidenta subvence, které stát na obnovitelné zdroje energie uvalil: „Těmito subvencemi jednak vysávají státní rozpočet a jednak zvyšují ceny elektřiny jak pro domácnosti, tak pro výrobce.“ Například Spojené státy podle hlavy státu mají výrazně levnější energii než Evropská unie, což se podepisuje na jejich lepším ekonomickém růstu.

Miloš Zeman
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Česko-americká spolupráce

Praha a Washington počínaje dnešním dnem „zahajují hlubší etapu vzájemné spolupráce v jaderné energetice“. Kromě otevření Střediska pro civilní jadernou spolupráci odpoledne ministr průmyslu Jan Mládek a ministr energetiky USA Ernest Moniz podepsali dohodu o spolupráci na civilním výzkumu a vývoji v oblasti jaderné energetiky. Podle serveru E15.cz se Moniz sešel separátně také s ředitelem energetické firmy ČEZ Danielem Benešem, ale o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, o niž se uchází i americká firma Westinghouse, prý nejednali.

Mládek a Moniz se bavili také o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, kde je americká společnost Westinghouse jedním z uchazečů o dodávky zařízení. Dalším bodem jednání byla informace o projektu vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vysokoteplotních reaktorů IV. generace.

Elektřina
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/himbeertoni

Energetika a poslanci

Několik energetických témat dnes také prošlo sněmovnou. Poslanci nejprve schválili novelu energetického zákona vyjasňující účtování poplatků za obnovitelné zdroje. Norma má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona na ministerstvo průmyslu obraceli někteří obchodníci s energiemi, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Z novely vyplývá, že se poplatky vybírat mají.

Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny. Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun.

Pak poslanci rozhodli o tom, že si menší výrobci elektřiny a tepla, kteří provozují jen jeden zdroj emisí, budou moci vyměňovat nevyčerpané limity pro vypouštění znečišťujících látek. Tuto vzájemnou výměnu emisních stropů umožní senátní novela o ochraně ovzduší. Ve sněmovně byla předloha doplněna například o pravidla přechodu na nový režim, a to na návrh ministerstva životního prostředí. Normu nyní dostane Senát k potvrzení svého souhlasu.