Nejdéle na bydlení vydělávají Pražané

Praha - Zájem o pořízení vlastního bydlení v Česku opět roste. Kupní ceny bytů na konci loňského roku poprvé po čtyřech letech mírně vzrostly, meziročně o 0,5 procenta. Růst táhla hlavně Praha, kde ceny dokonce vystoupaly nahoru o 3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Novotný: Ceny bytů ovlivňuje trh práce (zdroj: ČT24)

Zájem o pořízení vlastního bydlení roste. Nejvíc v Praze a jejím okolí. I kvůli tomu ceny bytů a domků začaly v hlavním městě šplhat po čtyřech letech opět nahoru. Zlom přišel v druhém pololetí loňského roku, kdy byty v Praze zdražily o 3 procenta - nejvíc v centru města, a to meziročně o víc než 8 procent. „Významný vliv na růst poptávky má to, že v Praze jsou vyšší mzdy, více pracovních příležitostí,“ vysvětluje Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR. 

K mírnému oživení došlo podle něj ale i v dalších městech – jako jsou Brno, Plzeň nebo třeba Mladá Boleslav. I tady souvisí vyšší ceny bytů s tím, jak v regionu roste nabídka pracovních příležitostí.

Podle odhadů poskytly loni banky hypotéky za rekordních zhruba 155 miliard korun. Asi třetinu z toho ale tvoří refinancované úvěry.

Ceny bytů se liší podle regionů – nejdražší jsou byty v Praze, nejlevnější je pak pořídit bydlení na Ústecku a Ostravsku. Zatímco v Ústeckém kraji se dá dvoupokojový byt koupit i za 125 tisíc korun, v Praze je to o 2,5 milionu korun víc. 

Podle toho, za kolik se dá v daném regionu pořídit bydlení, se také liší statistika, jak dlouho obyvatelé na koupi nemovitosti musí vydělávat. Pokud by kupující byli schopní dávat stranou průměrný plat, nejrychleji by na nový byt našetřili v Ústeckém kraji, nejdéle by to trvalo Pražanům.

Jak dlouho se průměrně vydělává na byt?
Zdroj: ČT24