Vítkovické strojírny vyrobily ukázkový modul pro Temelín

Ostrava - Firmy ze skupiny Vítkovice Machinery Group už vyrobily na zkoušku jeden z modulů pro jadernou elektrárnu AP100. Pokud americký koncern Westinghouse získá zakázku na dostavbu Temelína, budou takových ocelových konstrukcí vyrábět stovky. Zatím ale není jasné, zda Westinghouse v tendru opravdu zvítězí. Byť předběžné hodnocení hovoří ve prospěch americko-japonské společnosti, je možné, že ČEZ nakonec soutěž zruší a vypíše novou.

Společnost Vítkovice Power Engineering sestavila osmitunovou část bloku určeného pro nakládání s jaderným palivem, který má být složený z více než sedmdesáti kostek. „Když se palivo přiveze, musí se uskladnit, vyhořelé se také musí někam uložit. To, co jsme zkušeně vyrobili, tvoří rám toho objektu,“ uvedl ředitel Vítkovice Power Engineering Kamil Kučera.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Dodal, že firma pracovala na ukázkovém modulu několik měsíců a postup průběžně konzultovala s Američany, se kterými má uzavřené dohody o smlouvách budoucích. „Je zásadní, abychom dodrželi parametry. Nároky na kvalitu a hlavně na rozměrovou přesnost jsou velmi vysoké,“ zdůraznil Kučera. Firma proto vycházela z amerických norem a dokonce si nechala na zkušební kus poslat materiál z Ameriky.

Kvůli dostavbě Temelína se sešly americká společnost Westinghouse a strojírenské Vítkovice

Pokud Westinghouse uspěje, ze skupiny Vítkovice Machinery Group by se měly dodávek pro Temelín účastnit také Vítkovice Heavy Machinery a Hutní Montáže. Kvůli Temelínu nicméně Američané oslovili bezmála třicet firem z moravskoslezského regionu. „Především se jedná o firmy z oblasti strojírenství, opracování kovů a podobně. Podíl českých firem na zakázce by měl být asi sedmdesátiprocentní,“ řekl ředitel české pobočky Westinghousu Pavel Janík.

Pro vítkovické firmy, které mají naději, že budou dodávat pro Westinghouse, by účast na zakázce byla obrovskou příležitostí dostat se i k dalším podobným projektům. „Rozsah dodávky by tvořil výraznou část celé stavby elektrárny a těmto firmám by zprostředkoval jedinečnou pozici pro obdobnou práci na dalších projektech AP100 v Evropě,“ sdělil už dříve generální ředitel společnosti Westinghouse Daniel Roderick. Vítkovické strojírny už se ucházejí o zakázky pro britské jaderné elektrárny.

Krize na Krymu může jádru prospět

Současná nebezpečná situace na Krymu může dát této příležitosti ještě větší význam. Představitelé západního jaderného průmyslu vyjádřili naději, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přiměje země východní a střední Evropy, které jsou závislé na plynu z Ruska, aby se více přiklonily k jádru. Vyhlídky jaderné energie před třemi lety silně zabrzdila havárie japonské elektrárny Fukušima.

Vedle koncernu Westinghouse se tendru na dostavbu Temelína účastní také česko-ruské konsorcium MIR.1200. S ním má vítkovická společnost v čele s Janem Světlíkem také podepsanou dohodu o spolupráci. Dalšího zájemce z Francie už ČEZ vyřadil.