Na 70 tisíc cestujících neodletělo - výsledek stávky na německých letištích

Frankfurt nad Mohanem – Stávka pozemního personálu ochromila dnes největší německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a několik menších leteckých uzlů. Výsledkem jsou stovky zrušených letů a jedenáct hodin bez odbavení jediného letadla. Stávka ve Frankfurtu zasáhla i pražské Letiště Václava Havla. Zrušit muselo celkem osm pravidelných letů.

Největší německé letiště dnes ráno zelo prázdnotou. Devadesát procent jeho zaměstnanců zastavilo práci ve 3:30 ráno. „Jde to lépe, než jsme čekali,“ komentoval průběh protestů sekretář odborů Uwe Schramm. Do práce se letištní personál vrátil po 14. hodině. Se zpožděním a narušením provozu nicméně musí cestující podle vedení frankfurtského letiště počítat až do dnešního večera. „Návrat k normálnímu letovému řádu předpokládáme nejpozději v pátek dopoledne,“ informovala společnosti Fraport, která letiště provozuje.

Zrušeny i lety z Prahy

Jen frankfurtské letiště muselo kvůli stávce zrušit 550 letů, tedy zhruba polovinu všech letů, které byly na čtvrtek plánované. Dalších 140 spojů neodstartovalo z Mnichova. Nejbolestivěji stávka dolehla na největšího německého leteckého dopravce - Lufthansu. Ta musela anulovat po celém Německu zhruba třetinu z 1 800 plánovaných letů.

Protest letištního personálu se dotkl téměř 70 tisíc cestujících. Kromě Frankfurtu a Mnichova stávkovali také zaměstnanci dalších pěti velkých německých letišť - jde o letiště v Kolíně, Düsseldorfu, Hamburku, Hannoveru a Stuttgartu. Nejhůř stávka zasáhla vnitrostátní spojení a lety do destinací v rámci Evropské unie. Čtyři odlety a čtyři přistání muselo zrušit také pražské letiště. „O zrušení letů jsme věděli už včera, takže letecká společnost své klienty informovala a nabídla jim náhradní řešení,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Eva Krejčí.

Stávkující: 1 600 eur a dvě děti - to na dovolenou nelétáte

Stávka je součástí širších protestů, kterými si chce odborový svaz Verdi vynutit zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru. Svaz má kolem 2 milionů členů a kromě leteckého personálu zastupuje také třeba učitele mateřských škol. Protest letištních pracovníků má posílit pozici odborářů při nadcházejících jednáních o mzdách. Odboráři požadují pro zhruba 2,1 milionu státních zaměstnanců zvýšení mezd o 3,5 procenta.

„To přece není mnoho, to přece není nic,“ skandoval Fabio, jeden ze stávkujících na frankfurtském letišti. Měsíčně si vydělá 2 000 eur, tedy přes 50 tisíc korun, a patří tak mezi lépe placený personál. Zaměstnanci subdodavatelů musí měsíčně vystačit se 1 400 až 1 600 eur, zatímco průměrná mzda v Německu se blíží 4 000 eur. „1 600 eur čistého a dvě děti – to na dovolenou neletíte,“ řekl k tomu další stávkující.

Právě kvůli nízkopříjmovým skupinám nehrají odbory jen o procenta. „Kromě procentuálního zvýšení požadují i pevnou sumu, o kterou se zvýší všechny platy. To je opatření, které se týká hlavně nižších platových skupin – protože 3,5 % u vyšších a nižších platů není (v absolutním vyjádření) úplně totéž,“ uvedl v rozhovoru pro ČT publicista a expert na Německo Jaroslav Šonka. Pevný příplatek by měl činit 100 eur, tedy necelé 3 tisíce korun, měsíčně. 

Vyhlášení stávky kritizuje svaz provozovatelů letišť ADV. Podle něj si odboráři berou za rukojmí pasažéry aerolinek, přestože se spor o mzdy nijak nedotýká leteckého sektoru.

Vydáno pod