Hašek: Partnerem pro jednání je jedině Amazon, ne CTP

Brno – Boj o to, kde bude stát obří distribuční centrum Amazonu, se přiostřuje. Rozkol v brněnské koalici, o kterém včera jako první informovala Česká televize, dnes ještě podpořil hejtman Michal Hašek (ČSSD). Na tiskové konferenci zopakoval, že kraj bude nadále jednat s Amazonem o stavbě centra u letiště. Zároveň dodal, že partnerem pro jednání je pro ně jedině investor, ne developer.

Na tiskové konferenci, kterou uspořádalo hejtmanství společně s vedením brněnského letiště, Hašek oznámil, že nadále jedná s Amazonem o variantě stavby haly v lokalitě u letiště. „Jihomoravský kraj zatím nemá oficiální stanovisko, jednáme přímo s Amazonem, ne přes nějakého prostředníka. Společně s námi jedná i vládní agentura Czech Invest. Jakmile se dozvíme, že buď zájem má, nebo ne, tak budeme adekvátně reagovat,“ řekl Hašek.

Pozemky u letiště Amazonu příliš nevyhovují

Amazon zatím s médii v této souvislosti vůbec nekomunikuje. Podle Haška ale firma nadále uvažuje o obou lokalitách. Primátor Roman Onderka přitom včera v rozhovoru pro ČT řekl, že investor údajně dává pozemku u letiště jen pětiprocentní šanci. V minulosti totiž prý tuto lokalitu prověřoval, ale nevyhovuje mu.

To dnes zopakoval i developer CTP Invest. „Pozemek sice má rozlohu 22 hektarů, nicméně také má specifický tvar. Objekt Amazonu do něj není možné žádným způsobem vložit, pozemek je malý,“ tvrdil regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař.

Jihomoravský hejtman i vedení brněnského letiště zopakovali, že od Amazonu zatím konečné rozhodnutí neslyšeli. Výhodou pro výstavbu u letiště by ale mohlo být - kromě skvělé dopravní obslužnosti - i to, že tato lokalita má už vydané stavební povolení. Jeho držitelem je ale dceřiná společnost Letiště Brno. „Jsou to klasické typizované haly a dnes je možné projekt jakkoliv modifikovat, protože v současné době neexistuje dohoda s žádným konkrétním partnerem,“ vysvětloval předseda představenstva Letiště Brno Jiří Filip.

Jenže Amazon už má svůj vlastní projekt. Stavební řízení by proto v případě, že by Amazon na nabídku kraje kývl, s největší pravděpodobností muselo začít úplně od začátku.

Amazon u letiště, nebo na Černovické terase?

Ještě včera to přitom vypadalo, že sklad Amazonu by i po trojnásobném neodsouhlasení smluv brněnským zastupitelstvem přece jen mohl stát na Černovické terase. Developer se dohodl se zastupitelstvem, že se v polovině dubna bude o smlouvách ještě jednou hlasovat.

Jenže brněnský radní za ODS Libor Šťástka následně řekl v pořadu Události v regionech, že ani napočtvrté návrh na výstavbu distribučního centra v původně zamýšlené lokalitě nebude mít dostatečnou podporu. ODS je totiž proti stavbě na Černovických terasách a preferuje zónu právě v blízkosti letiště v Brně-Tuřanech, jak prosazuje i hejtman Hašek. 

„Z mého pohledu je daleko výhodnější lokalita, kterou nabízí Jihomoravský kraj. Jednak nezpůsobí komplikace desetitisícům obyvatel na jihu Brna a navíc – a to je velmi důležité - je v souladu s územním plánem města Brna a má vydáno územní povolení na logistické centrum. To je vstupenka pro to, aby tady Amazon mohl být relativně v krátkém čase,“ uvedl Šťástka. „Úkolem zastupitelů není jednat v zájmu developerů, ale na jednu stranu hájit zájmy Brňanů a na druhou v tomto případě dovést do Brna Amazon,“ dodal. 

Průzkum mezi zastupiteli: Hlasovat se bude stejně jako naposledy

ČT se dnes obrátila na zbývající zastupitele z řad ODS a většina z nich souhlasí s názorem radního Šťástky. „Tato lokalita má tu výhodu, že je už dnes dopravně napojená na dálnici, navíc tady není žádná kolize s obydlenými částmi města ani rozpor s územním plánem a další záležitosti,“ argumentoval náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS). Jednotné stanovisko ale strana oznámí až v pondělí, kdy o tom budou jednat na svém klubu.

Také sociální demokraté budou hlasovat jednotně a závazně - pro Amazon na Černovické terase. Výjimku budou mít jen tři zastupitelé, kteří žijí přímo ve Slatině nebo Tuřanech.

Pro schválení smluv je třeba 28 hlasů, stejně jako při minulém hlasování bude klíčový názor opozice. A ta bude podle zjištění ČT hlasovat stejně jako minule. TOP 09 a KDU-ČSL stavbu na Černovické terase podpoří, KSČM a Strana zelených ji odmítnou.

Brněnský primátor Roman Onderka se teď obává, že pokud hlasování ani napočtvrté nedopadne ve prospěch developera, Amazon opustí nejenom jihomoravskou metropoli, ale také Českou republiku. 

Sám hejtman Hašek pak dnes znovu zopakoval, že snahou kraje není vyvolat válku s městem, ale udržet významného investora v Brně. „Za sebe jako za hejtmana můžu říct, že nejšťastnější budu, pokud investice zůstane v jihomoravské metropoli,“ dodal Hašek.