Babiš: Investice státních miliard přinesla už 45 milionů korun

Praha – Až 45 milionů korun již vydělaly volné státní peníze, které ministr financí Andrej Babiš vzal z České národní banky a investoval do komerčních bank v tuzemsku. Řekl to v Interview Daniely Drtinové. Jeho cílem je, aby za letošní rok tyto investice vydělaly 150 milionů korun. Podle něj se peníze v bance „válely jen tak“ a nyní jsou navíc ještě garantované jako dluhopisy.

Stát vybral volné peníze z centrální banky a investoval je na peněžním trhu, konkrétně do asi patnácti bank, které působí na území České republiky. Podle Babiše na tom stát vydělal za dva a půl měsíce již 45 milionů korun. „A dostali jsme za to 0,27 až 0,35 per annum (ročně),“ řekl Babiš. Úročení státních peněz u ČNB přitom bývá okolo 0,04 procenta.

Celkem letos plánuje vydělat investicemi státních peněz 150 milionů korun. „České banky jsou nejlepší v Evropě, jsou narvané penězi,“ obhajuje Babiš své jednání. „A navíc, samozřejmě, je to ještě garantované jako dluhopisy,“ dodal. Nešlo podle něj o jeho nápad, vzešel prý od zaměstnanců ministerstva, na které naléhal, aby optimalizovali využívání státních financí (více čtěte zde).

Babiš jako vážný konflikt zájmů?

Na Andreje Babiše se dnes snesla kritika ze strany členky výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Gressleové. Podle ní představuje Babiš v čele českého ministerstva financí vážný konflikt zájmů. Jeho firmy dostaly v přepočtu 71 milionů korun z evropských fondů a sám Babiš má zároveň být v roli ministra financí garantem vůči EU, že tyto peníze byly přiděleny řádně. Babiše ale její vyjádření mrzí. „Já jsem postupoval podle českého zákona o střetu zájmů,“ brání se. Odešel ze všech orgánů a chová se prý velice transparentně. „Zákon mi nedává povinnost, abych tu firmu prodal,“ podotýká.

Babiš zároveň odmítá, že by měl na čerpání dotací do svých firem jakýkoliv vliv. „To, co my čerpáme, jsou nárokové dotace (…) Souhlasím, aby v českém parlamentu vznikla nějaká vyšetřovací komise, která by prověřila veškeré čerpání eurofondů za posledních deset let,“ navrhuje Babiš (více o vyjádření Ingeborg Gressleové čtěte zde).

Helena Válková a Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Babiš se dnes v Mladé frontě omluvil novému serveru Echo 24. V pondělí bránil ministryni Válkovou za její výroky k protektorátu a v hněvu na adresu Echa pronesl nelichotivá slova o pochybném financování celého projektu. „Já jsem takový projekt dělal, vím, kolik to stojí peněz. Dneska jsou média ztrátová a je jasné, že ten projekt není byznysový, ale že je to projekt bývalých zaměstnanců Lidových novin,“ reagoval dnes v ČT (více o výroku Válkové čtěte zde).

Třetí sazba DPH? Co řekne koalice

Otázka výše třetí sazby DPH je prý v jednání koaličních stran. Babiš sám by se nebránil pěti procentům, které navrhuje ČSSD. „Já nemám problém s pěti procenty, ale musí někdo garantovat, že to snížení nezůstane v kapsách farmaceutických firem nebo různých pseudo distributorů,“ upozornil Babiš.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)