Šéf EIB: Do českých podniků i na výzkum by mohlo jít až 750 mil. eur

Praha - Evropská investiční banka letos v Česku zvýší objem půjček, a to zejména pro malé a střední podniky. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl její prezident Werner Hoyer. „Myslím, že určitě přesáhneme 750 milionů eur z loňského roku. Jsme připraveni udělat víc, a to zejména v případě infrastruktury, inovací a půjček malým a středním podnikům. Bude samozřejmě záležet i na poptávce,“ řekl Hoyer. Přečtěte si rozhovor.

Šéf EIB: V Česku půjčíme až 750 milionů eur (zdroj: ČT24)

ČT: Proč se má objem půjček zvyšovat? Je to kvůli konci recese a vyšší ekonomické aktivitě?

Hoyer: Tlak na malé a střední podniky bude pokračovat. Přístup k půjčkám u malých firem bude stále obtížný. Čili pokud se ekonomika skutečně zvedne, tak poroste i poptávka. Ale přístup se bude zhoršovat kvůli větší regulaci bank a vznikem bankovní unie. Takže pro malé a střední podniky to bude ještě těžší, a i proto mohou častěji žádat o půjčky u nás. 

ČT: Jaká jsou kritéria pro vaše půjčky? 

Hoyer: Pravděpodobnost úspěchu daného projektu. Záleží to na odhadu, jak bude možné nápad převést do reality a jak bude ekonomicky fungovat. Zvlášť nás ale zajímají projekty, které se týkají úspor energie, inovací. Nemůže to ale být jen nápad, který je sice inovativní, ale vlastně dost bláznivý. Bude se muset také jednou uplatnit na trhu. Z těch 750 milionů eur minulý rok šlo 600 milionů malým a středním podnikům. Osobně bych rád dal víc peněz i na inovace, vědu a vzdělání. Zejména na aplikovaný výzkum, kde Česko zaostává. Další slabostí Česka je malé rozšíření vysokorychlostního internetu. Tady všude můžeme pomoct, pokud o to bude zájem.

ČT: Pokud tedy vlastním malou nebo střední společnost a chci od vás půjčku, co mám dělat? 

Hoyer: Podívejte se na stránku naší banky a na to, které banky s námi v Česku spolupracují. Firmy mohou pak jít do lokální banky a ta jim nabídne půjčku, kterou refinancujeme my. Což ten podnikatel někdy ani neví. 

ČT: A oni mi nabídnou levnější půjčku od vás než tu jejich vlastní? Proč to dělají? 

Hoyer: Komerční banky mají často ten problém, že hlídají riziko a různé regulace a pak se jejich schopnost poskytovat půjčky snižuje. Potřebují někoho, kdo za nimi stojí a pomáhá jim. A to jsme právě my. 

ČT: A jaký je zpravidla úrok? 

Hoyer: Těžko říct. Záleží to na momentální situaci. Ale obecně je to o 2 až 2,5 procenta nižší než jinde na trhu.