Housle, co nejsou housle za miliardu? Když jde o stradivárky, tak klidně

Washington - Jedny z deseti nejvzácnějších stradivárek na světě jsou na prodej. Aukční síň Sotheby's ve Spojených státech bude dražit vzácnou violu za v přepočtu skoro miliardu korun. Jestli najdou kupce, půjde o nový světový rekord v dražbách hudebních nástrojů.

Viola od Stradivariho může trhnout rekord (zdroj: ČT24)

Ital Antonio Stradivari se zapsal do historie jako nejslavnější houslař. Na jeho nástroje hrají nejlepší virtuosové světa už čtvrté století. Asi nejvzácnější kousek z jeho dílny, takzvaná MacDonaldova viola, změní majitele přesně po 50 letech. „Hodnotu toho kousku zvyšuje i skvělá hudební minulost, jakou má za sebou. Ve dvacátém století na něj hrál například Peter Schidlof z Amadeus Quartet. Právě jeho rodina ho teď prodává,“ říká o nástroji expert aukční síně Tim Ingles. 

Ještě o století dřív okouzloval posluchače tóny z této violy třeba i houslový génius Niccolo Paganini. Hodnotu jí dávají nejen slavná jména, ale i jedinečný zvuk. „Držet v ruce tyhle stradivárky z roku 1719 je pro mě asi největší pocta v mém životě. Je to nejlepší nástroj, na jaký jsem kdy hrál. Cítím z něj celých těch 300 let historie, všechny dřívější majitele i sběratele,“ popisuje houslista David Aaron Carpenter. 

O zájemce zřejmě nouze nebude, přestože vyvolávací cena je 45 milionů dolarů. Dosavadní rekord zatím drží aukce z roku 2011. Tehdy se za skoro 16 milionů dolarů prodaly Stradivariho housle 'Lady Blunt' z roku 1721.