Nová zelená úsporám nabídne dotace až 10 tisícům zájemců

Praha – Ministerstvo životního prostředí spustilo další část programu Nová zelená úsporám, celkově na něj půjdou skoro dvě miliardy korun. Hned v prvních hodinách po startu programu se na Státním fondu životního prostředí, který má program na starosti, sešly desítky žádostí o podporu. O dotaci mohou žádat majitelé domů, kteří chtějí investovat do zateplení, výměny kotle, oken, dveří nebo také do instalace solárních panelů.

Příjem žádostí začal v 10 hodin dopoledne. První žádatelé se začali hlásit takřka okamžitě. „V tuto chvíli máme asi dvě desítky elektronicky odeslaných žádostí o podporu a dalších zhruba osm desítek rozpracovaných žádostí,“ hlásil ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman po 15. hodině odpoledne. Zahájení nové vlny Zelené úsporám si pochvalují i stavební firmy. „Vždycky, když se zahájí možná i s časovým předstihem, tak se zvedne velká poptávka. Ted se to zintenzivňuje, teď dejme tomu, že denně evidujeme 5 nebo 6 poptávek,“ uvedl vedoucí produkčního oddělení stavební firmy Lubomír Odehnal.

V porovnání s předchozími koly oblíbené podpory ministerstvo tentokrát slibuje snazší administrativu a rychlejší vyřizování žádostí. „My jsme si dali ambiciózní úkol, aby žadatelé, kteří podají své žádosti v prvních dnech, měli rozhodnutí o schválení už v polovině května,“ uvedl Valdman.

Jen do vyčerpání peněz

Celkově půjde letos na program 1,9 miliardy korun, zhruba o jednu miliardu více než loni. Uspokojit by se tedy mohlo zhruba 10 tisícům zájemců. Žádat zatím mohou jen majitelé domů, nově se program rozšiřuje i o solární panely k ohřevu vody či přitápění a dotaci může majitel dostat i na úplně novou stavbu, takzvaně pasivního domu, kde jsou náklady na teplo nižší i díky větracím systémům se zpětnými vazbami.

Program skončí buď vyčerpáním částky k rozdělení, nebo 31. října letošního roku. Zvýhodněni budou kvůli špatnému ovzduší obyvatelé v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kteří dostanou o deset procent vyšší podporu. „Je to samozřejmě v otázce politiky životního prostředí, kam chce směřovat veřejné prostředky. My v tuto chvíli je směřujeme tam, kam nám ukládá usnesení vlády, to znamená bonifikaci v těchto dvou krajích. Nicméně neočekáváme, že by nebyl zájem ani v ostatních krajích,“ dodal Valdman.

Majitelé rodinných domů mohou podle MŽP získat až pětapadesátiprocentní podporu na zateplení rodinného domu. Na nové ekologické zdroje mohou dostat dokonce pětasedmdesátiprocentní dotaci. Čím víc způsobů úspory energií žadatel podle MŽP provede, tím vyšší podporu získá.

Stát už dal na zateplování miliardy

Předchozí vlna Zelené úsporám trvala od poloviny srpna do 20. prosince a z jejího účtu se vyčerpala téměř miliarda korun. V rámci první Zelené úsporám v letech 2009 až 2012 Státní fond životní prostředí rozdělil mezi 75 tisíc žadatelů 20,2 miliardy korun.

Jenže po první výzvě zůstaly také resty v podobě čtyřicítky žalob. Lidé, kteří je podali, věří, že stát jejich žádosti zamítl neoprávněně. „Jde o necelé procento žadatelů, kteří spor řeší touto cestou,“ upozornila v rozhovoru pro Českou televizi ombudsmanka Státního fondu životního prostředí Petra Kolínská. Žadatelé podle ní často správně neporozumněli pravidlům zelené úsporám, nestihli termíny nebo třeba neuzavřeli smlouvu se zhotovitelem stavby písemně.