Analytici k Amazonu: Vizitku Česka v zahraničí to rozhodně nezlepší

Brno - Amazon v tuto chvíli nepočítá se stavbou distribučního centra v Brně. V Německu to oznámil evropský šéf firmy Tim Collins. Podle jeho slov se americký distributor necítil v moravské metropoli vítán. Na základě jednání brněnských zastupitelů tak od svého záměru vybudovat zde logistické centrum nakonec ustoupil. Analytici vidí v konci jednání špatnou vizitku pro ČR, upozornili ale i na možné podcenění situace ze strany investora.

„Respektujeme rozhodnutí brněnského zastupitelstva. V tuto chvíli nebudeme usilovat o náš investiční projekt v Brně. Vyhodnocujeme další alternativy ve střední Evropě,“ dodal evropský zástupce společnosti Tim Collins.

„V Brně bylo zjevné, že bude potřeba více než jedno hlasování městského zastupitelstva a že to nestihneme v plánovaném čase. Jsme obchodní společnost a potřebujeme se hýbat kupředu,“ uvedl manažer. Podle jeho slov má Amazon v hledáčku „spoustu skvělých možností, které zahrnují i Českou republiku“. Bližší podrobnosti k možné lokalitě ale sdělit odmítl.

Analytici: Pro ČR to není dobrá vizitka, Amazon se měl ale lépe připravit

  • „Je velká škoda, že Česká republika přijde o tak velkou investici a nová pracovní místa, která zde mohla vzniknout. S velkou pravděpodobností je získá některá ze sousedních zemí,“ tvrdí Jitka Kvartková z realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield.
  • „Nenalezení cesty jak poskytnout firmě Amazon podmínky k její investici v Brně není dobrá vizitka pro ČR. V žebříčcích konkurenceschopnosti ČR v posledních letech klesá a jednou z hlavním příčin je byrokracie. Potíže Amazonu bohužel potvrzují, že se tento trend nezměnil,“ podotkl analytik Patria Finance David Marek.
  • „Projekt Amazonu se rozsahem vymyká běžným investicím. Amazon si na celý proces měl vyhradit více času a projekt s městem, zastupiteli a developery začít projednávat daleko dříve. Také si měl najmout zkušené poradce v oblasti průmyslových realit,“ domnívá se Filip Kozák z realitní poradenské společnosti CBRE s tím, že ostatní investoři, kteří hledají haly menších rozměrů budou ve většině regionů uvítáni s otevřenou náručí.

Ministr financí Andrej Babiš

„Já to považuju za velmi špatný signál zahraničním investorům. Zastupitelstvo tahalo Amazon za nos a ve finále to neschválí. Vláda udělala maximum, je to výsledek politikaření – mám pocit, že se tam hrálo o to, aby Amazon investoval na pozemku v Tuřanech. Jde o 1 500 pracovních míst, ten samý počet (horníků) se snažíme zachraňovat v OKD – je to paradox.“

Zásilkové centrum americké společnosti Amazon
Zdroj: ČT24/ČTK

Podle Zemana je vše chyba brněnských zastupitelů

Prezident Zeman, který je aktuálně na zahraniční návštěvě Srbska, označil celou situaci primárně za chybu brněnských zastupitelů. Souhlasí s ním i ministr financí Andrej Babiš (ANO): „Pro mě je to absurdní: my chceme, aby sem přišli zahraniční investoři, zaměstnali naše lidi a platili daně. Nevím, z jakých důvodů to zastupitelé blokují. Považuji to za absurdní,“ pronesl po jednání vlády ministr Babiš.

„Když vás jednou odněkud vyhodí, nebo řeknou, že vás nechtějí, no tak je docela lidské, že se urazíte,“ řekl prezident Miloš Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že podle něj vláda udělala pro jednání s investorem maximum, z krachu investice obviňuje brněnské politiky, především z opoziční ODS. „Bohužel celé úsilí ztroskotalo na odmítnutí ze strany zastupitelů zejména z řad ODS v Brně,“ uvedl v prohlášení ministerský předseda a šéf ČSSD, jejíchž několik členů pro investici také nehlasovalo.

„Mít, či nemít 1 500 pracovních míst ve městě a regionu je velký rozdíl,“ připustil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který Amazonu nabídl alternativní pozemky u tuřanského letiště. „Nedivím se, že Brnu jako lokalitě Amazon přestal důvěřovat,“ dodal hejtman, který zároveň zdůraznil, že Jihomoravský kraj ještě neobdržel od Amazonu negativní stanovisko vůči nabídnuté lokalitě za dálnicí D1.

Nekonečné sklady logistického centra Amazon
Zdroj: ČT24/ČTK

ODS: Projekt pro příchod Amazonu byl připraven „diletantsky“

„Při posledním telefonickém rozhovoru, 25. března, jsem byl panem Raimundem Paetzmannem ubezpečen, že zájem firmy Amazon o výstavbu na území města Brna nadále trvá,“ smutně poznamenal primátor Roman Onderka (ČSSD). S definitivním verdiktem chce ale počkat, až obdrží oficiální stanovisko firmy.

Opoziční ODS, která bývá nejčastěji obviňovaná, že pro Amazon nezvedla ruku, svádí vinu na sociální demokracii. Podle nich byl projekt pro příchod zahraničního investora připraven „diletantsky“.

„Projekt byl připravován více než rok bez vědomí zastupitelů. Město urputně prosazovalo variantu Černovické terasy a směřovalo spíše k uspokojení developera na úkor obyvatel,“ uvedl Libor Šťástka (ODS). Na březnovém zastupitelstvu zvedli ruku pro Amazon jen dva členové občanských demokratů ze 14. Z 19 sociálních demokratů hlasovalo pro 13, zbylí se zdrželi nebo nebyli na hlasování vůbec.

Stejně tak se Šťástka opřel i do ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD). „Místo aktivního lobbingu ve prospěch developerů by měl začít myslet na drobné podnikatele a živnostníky, kteří by pro něj neměli být paraziti,“ zmínil Šťástka Mládkův loňský projev na sjezdu sociální demokracie.

Ze hry je Černovická terasa i pozemek u letiště

Když se developer od brněnských zastupitelů ani po třetím hlasování nedočkal schválení smluv, vstoupil do hry Jihomoravský kraj prostřednictvím svého hejtmana Michala Haška (ČSSD). Kraj pro Amazon našel volnou parcelu u brněnského letiště, na opačné straně dálnice D1. I když developer a později i samotný investor tvrdili, že jim pozemek se specifickým tvarem a menší rozlohou nevyhovuje, vedení hejtmanství přesto doufalo, že tím investora v Jihomoravském kraji udrží.

Oba pozemky v Brně – parcela u letiště i Černovická terasa - jsou teď ze hry. Zda by do lokalit zvažovaných Amazonem zapadl například pozemek v průmyslové zóně Mošnov, která se už dříve nabízela, že by o halu měla zájem, se zatím neví.

Kde Amazon místo Brna nakonec zakotví?

Klíčová bude rychlost, s jakou místní orgány logistické centrum schválí. „Až oznámíme, kterou lokalitu jsme si vybrali, bude centrum muset vyrůst velmi rychle,“ podotkl Collins. Jako příklad uvedl Polsko, kde firma postaví hned tři logistická centra. Výstavbu prvního zahájila letos v únoru v Sadech u Poznaně.

Distribuční sklad firmy Amazon
Zdroj: ČT24/ČTK

„Je to situace, která je samozřejmě velmi nepříjemná, protože každá taková investice má nejenom tu přidanou hodnotu, ale je to také signál pro další investory, jestli skutečně o ně máme zájem,“ nechal se slyšet vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Založil ho v roce 1994 Jeff Bezos. V roce 2000 začal Amazon nabízet svoji prodejní platformu i ostatním maloobchodníkům a drobným prodejcům. 

V Česku už má Amazon centrum pro vrácené zboží, a to v Praze poblíž Letiště Václava Havla. V tuzemsku chtěla firma vybudovat i dvě distribuční centra: v Brně a v Dobrovízi u Prahy. Centra se měla stát součástí sítě 25 podobných provozů rozmístěných v sedmi evropských zemích. Nakonec investor potvrdil jen výstavbu v Dobrovízi.

Služby Amazonu využívají lidé ve 190 zemích. V září 2013 zaměstnávala firma po celém světě 97 tisíc lidí. Minulý rok měl Amazon čisté tržby 74,5 miliardy amerických dolarů, jeho zisk za stejné období činil 274 milionů USD.

Podle státní agentury CzechInvest případ Amazonu poukázal na to, že ani velký počet pracovních míst není pro některé zastupitele prioritou. „Přednost dostávají spíš výrobní a technologické projekty, což plně respektujeme. Budeme se nyní soustředit na projekt v Dobrovízi,“ uvedl Ondřej Votruba, pověřený řízením CzechInvestu.

Objevují se ale i kladné reakce na odchod Amazonu z brněnské metropole, například brněnský zastupitel za Stranu zelených Martin Ander prohlásil: „Z pohledu dlouhodobé prosperity je pro Brno výhodnější, že poslední volné místo v průmyslové zóně na Černovické terase bude moct být využito pro investory s vyšší přidanou hodnotou.“

Spokojená je také jednatelka sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková: „Máme velkou radost. Problémy s dopravou na tomto území však stále existují. Požádala jsem o schůzku ministra financí Andreje Babiše, abychom tyto problémy řešili, než přijde nabídka dalšího investora, který by měl zájem zatáhnout do tohoto území další nákladní dopravu.“

Stavba logistického centra v Dobrovízi ohrožena není. Tam už zástupci firmy Amazon pořádají nábor zaměstnanců. Aktuálně hledají pracovníky pro 1 500 míst, zahájit provoz by chtěli do konce léta příštího roku. Hala v Dobrovízi má mít rozlohu 95 tisíc metrů čtverečních a před Vánoci by tu mohly pracovat až tři tisíce lidí. Stavební práce na nové distribuční hale by mohly začít v létě.

Dohady o Amazon

říjen 2013 – Amazon oznámil plány na vybudování svých hal v blízkosti Prahy a Brna. Staly by se součástí sítě 25 distribučních center v sedmi státech Evropy.

21. ledna 2014 – Brněnské zastupitelstvo poprvé neschválilo návrh vybudovat dálniční sjezd a jednání odložilo na březnovou schůzi.

14. února - Smlouvy, které by umožnily příchod Amazonu do Brna, zastupitelé opět nepustili dál. Pro hlasovalo pouze 17 zastupitelů, ostatní z 55 se zdrželi hlasování. Prezident Zeman rozhodnutí kritizoval.

18. března - Brněnští zastupitelé ani napotřetí neodsouhlasili smlouvy s developerskou firmou CTP Invest. 

26. března - Společnost Amazon nadále doufá, že svoje distribuční centrum v Brně postaví na Černovické terase. 

2. dubna - Společnost Amazon v Německu definitivně oznámila, že upouští od svého záměru vybudovat distribuční centrum v Brně.