Volání z ciziny bude stát stejně jako z domova, rozhodli europoslanci

Brusel - Europoslanci otevřeli cestu k dalšímu zlevnění mobilního volání napříč Evropou. Odhlasovali totiž úplné zrušení poplatků za roaming. Od 15. prosince 2015 by díky tomu měli lidé ze zahraničí volat za stejné ceny jako nyní v tuzemsku. A totéž bude platit i pro ceny za surfování po internetu. Telekomunikační firmy ovšem záměr ostře kritizují – obávají se poklesu příjmů.

Evropské komisi a zejména komisařce Neelii Kroesové leží vysoké poplatky za roaming v žaludku už několik let. Návrh, který dnes schválil Evropský parlament, je podle ní prospěšný jak pro uživatele telekomunikačních služeb, tak pro samotné operátory. „Firmy by měly mít možnost sloužit nám všem a tato regulace jim to usnadňuje. Je to vítězství za vítězství,“ prohlásila komisařka.

Návrh změn v telekomunikačním sektoru předpokládá, že operátoři se poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí sami dobrovolně vzdají. Jinak totiž budou podle nových pravidel povinni zajistit svým zákazníkům možnost dočasného využívání služeb zahraničních operátorů.

„Dnešní hlasování je velkým krokem vstříc posílení jednotného telekomunikačního trhu,“ zdůraznila zpravodajka návrhu, europoslankyně Pilar del Castillo Vera.

Návrh, který dnes europoslanci schválili, v sobě má zabudovanou také pojistku proti zneužívání nových pravidel nepoctivými uživateli. Princip tzv. „rozumného použití“ má zabránit tomu, aby si klient koupil tarif například v Litvě s cílem používat ho ve Velké Británii. Tento způsob komunikace proto bude ostře sledován.

Operátoři se bojí o zisky

Telekomunikační sektor přesto plán komisařky Kroesové kritizuje. „Tam nejde jen o to, že přijdeme o příjmy, ale my zároveň budeme muset tuto službu dotovat. Roaming je služba, na které se podílí víc operátorů a ti operátoři si mezi sebou platí. Pak tam vznikají ještě další vícenáklady clearingovým centrům, za konektivitu a podobně,“ upozornila mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Někteří odborníci navíc varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb. To ostatně nevyloučila ani Kemrová. Jisté podle expertů není ani to, že roaming zlevní napříč všemi tarify. „Je otázkou, co to znamená za stejné ceny, jestli cena má znamenat opravdu minutu hovoru v běžném tarifu. Nelze předpokládat, že by například operátoři automaticky nabídli volání i v zahraničí v rámci neomezených tarifů,“ míní Luděk Vokáč z Mobil.cz.

Europoslanci se však varování ani nejasností nezalekli. Pro zrušení poplatků za roaming jich hlasovalo 534, zatímco proti se jich postavilo jen 25. Nařízení teď ještě přezkoumají jednotlivé členské státy. Evropská komise čekává, že konečná dohoda bude uzavřena do konce letošního roku.

Roaming
Zdroj: ČT24/ČT

Od devadesátých let minulého století, kdy éra mobilních telefonů odstartovala, se trh dost změnil. Jiné jsou telefony, služby i ceny. Ještě v roce 2005 stála minuta volání průměrně 4,65, teď je průměr necelé dvě koruny (1,8). Stejné je to i u volání ze zahraničí. Ještě v roce 2005 byla minuta v Evropě i za 35 korun, dnes je i za 4 koruny. Zatímco ale v rámci jednotlivých členských zemí tlačí dolů hlavně konkurence na trhu, v případě roamingu jsou to spíš evropské směrnice.

Spotřebitel má na výběr řadu tarifů, dá se vybrat chytře

S výběrem tarifu poradí kalkulačka (na internetu je jich víc než desítka). Srovnání tarifů je jednoduché - stačí zadat počet minut, které chce člověk měsíčně provolat, počet zpráv za měsíc a objem dat. Pak už si jen vybrat mezi zobrazenými nabídkami. Zatímco ještě předloni své služby lidem nabízeli tři hlavní operátoři - dnes je jich padesátka.

„Když si uživatel vybere opravdu ten vhodný tarif, dovede ušetřit stovky korun,“ říká Luďek Vokáč z Mobil.cz

Daleko snazší je dnes i operátora změnit. Přestože má člověk podepsanou smlouvu třeba na dva roky. „Smluvní pokuta za opuštění operátora nemůže být od srpna loňského roku větší než pětina součtu zbývajících měsíčních paušálů,“ upozorňuje Martin Drtina z Českého telekomunikačního úřadu.