Kraje představily finanční požadavky, jak s nimi naloží ministr Babiš?

Praha - Kraje dnes představily požadavky, které jsou klíčové pro jejich bezproblémové fungování. Jedním z návrhů, jak si přilepšit, je získání části peněz z výnosu spotřební daně z pohonných hmot – ty by pak měly jít na dopravní infrastrukturu. V rámci rozpočtového určení daní se ministr financí pokusí vrátit příjmy krajů na úroveň roku 2011, poté se totiž zvýšila DPH a snížil se jejich podíl na příjmech z této daně. Hejtmani tvrdí, že krajům chybí až dvacet miliard korun ročně.

Kvůli novému systému rozpočtového určení daní kraje přicházejí zkrátka. Na účty jim přichází o sedm miliard méně, podle jejich výpočtů na ně přitom přešly povinnosti za dalších třináct miliard. „Došlo k tomu, že vláda snížila podíl na rozpočtu daní a zvýšila DPH, tím potrestala kraje dvakrát,“ uvedl Michal Hašek (ČSSD). Hejtmani na posledním jednání s vládou poukázali, že jim budou chybět prostředky například na opravy silnic.

„Bavili jsme se do budoucna i o možnosti krajů podílet se na daních určených pro silniční infrastrukturu. Kraje převzaly od státu silnice 2. a 3. tříd a nedostali jsme na to ani korunu. Chceme pro kraje do budoucna účelově zajištěný zdroj příjmů pro dopravní infrastrukturu,“ prohlásil předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek.

Brífink po zasedání Asociace krajů ČR (zdroj: ČT24)

Babiš: Kraje musí lépe hospodařit, zkusí jim ale vyjít vstříc

Ministr financí Babiš kraje vyzval, aby šetřily. Nicméně přiznal, že nějaké řešení situace je nutné. „Hejtmani mají pravdu, že těmi opatřeními Topolánkovy vlády přišli až o čtyři miliardy korun a že tím opatřením a navýšením DPH si polepšily obce a rozpočet. Rozumím tomu, že kraje potřebují peníze, takže v rámci resortu se na to podíváme,“ uvedl Babiš.

Proč se měnilo rozpočtové určení daní: Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za dob vlády Petra Nečase. Cílem tehdy bylo získat v době hospodářské krize peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.