Evraz ve Vítkovicích je prodaný. Skupina vlastníků chce ocelárnu rozvíjet

Ostrava- Ruská skupina Evraz prodala svou českou divizi Evraz Vítkovice Steel. Za provozy pro výrobu oceli a válcovaných produktů dostala 1,8 miliardy korun. Noví vlastníci, což je podle serveru Patria.cz skupina pěti investorů, z nichž každý ve firmě získal dvacetiprocentní podíl, také převzali závazky společnosti, které dosahují téměř čtyř miliard korun.

„Nový majitel, tedy skupina soukromých investorů, chce rozvíjet společnost jako nezávislého hráče na trhu s válcovanými produkty,“ řekl dnes mluvčí Evrazu Jaromír Krišica. Doplnil, že vlastníci zatím neplánají žádné zásadní změny v provozu společnosti ani ve složení jejího vedení. „Investoři mají v plánu zlepšit ekonomiku firmy prostřednictvím synergií vznikajících z možnosti nakupovat základní suroviny od různých nezávislých dodavatelů," vysvětloval Krišica.

Ruská továrna Evrazu
Zdroj: ČT24/Evraz

Podle informací České televize probíhá setkání odborářů s vedením, na kterém by se měli dozvědět podrobnosti ohledně dalšího fungování jak zaměstnanců, tak společnosti jako takové. „Jde nám hlavně o to, aby podnik jel a lidi nepřišli o práci, ideální by samozřejmě bylo, kdyby nové vedení přijalo další zaměstnance,“ řekl šéf odborů Zdeněk Kološ.

Evraz ve Vítkovicích je prodaný

Podle Patria.cz jsou novými vlastníky Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments.

Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku. Zaměstnává zhruba tisíc a sto lidí. Největší ruská ocelářská firma Evraz koupila tuto ostravskou ocelárnu v roce 2005 za 285 milionů dolarů, tedy asi 5,5 miliardy korun. Společnost je od roku 2009 ve ztrátě. Tu podle vedení společnosti způsobil celosvětový pokles odbytu oceli. Nedostatek zakázek vedl v posledních třech k opakovanému přerušení výroby v ostravské ocelárně, zaměstnanci zůstávali během odstávek doma, ale dostávali méně peněz, osmdesát až šedesát procent obvyklé mzdy. Prodej ostravské ocelárny plánovala ruská skupina delší dobu. Zájemců bylo více. Chystá se prodávat i v dalších státech, ve kterých má provozy.

Připravujeme podrobnosti.