Firmy málo uplatňují daňovou slevu na inovace. Bojí se penále

Praha - Ačkoliv politici hlásají, že inovace mají v budoucnu představovat jeden z pilířů české ekonomiky, tuzemským firmám se momentálně investovat do výzkumu příliš nevyplatí. Například příslušnou slevu na dani na vědu podniky u nás využívají mnohem méně než v podobně lidnatých státech evropské osmadvacítky.

Díky slevě na dani na vědu a výzkum české firmy minulý rok ušetřily celkem 2 miliardy korun. Oproti jiným státům EU, které jsou podobně lidnaté, je tato částka ale výrazně menší. Třeba v Maďarsku to bylo v přepočtu přes 3,2 miliardy korun, v Portugalsku téměř 5,7 miliardy a v Belgii dokonce 14 miliard korun.

Podle šéfky české pobočky konzultantské firmy Alma CG Kristíny Šumichrastové je tento rozdíl způsoben tím, že podniky často přesně neví, na jaké projekty mohou daňový odpis uplatnit- tím pádem se také bojí o slevu zažádat. „Nechtějí se dožít toho, že za rok či dva budou platit penále,“ myslí si Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Hrozí statisícové pokuty

Do situace, kdy musela zpětně daňovou slevu vracet, se dostala firma Hennlich z Litoměřic. Inovační slevu uplatnila při výrobě zařízení na nakládku sypkého materiálu, jako je cement či mouka. Daňové inspekci se ale projekt nezdál dostatečně inovativní.

Podnik tedy musel na daních vrátit necelé dva miliony korun a navrch k tomu dostal pokutu v řádech několik stovek tisíců. Ministerstvo financí až po 4 letech sporů uznalo, že kontrola pochybila, a litoměřická firma získala peníze zpět.

Podle podnikatelských svazů vše komplikuje to, že finanční úřady rozhodují v obdobných případech pokaždé jinak. I společnost Hennlich po této negativní zkušenosti začala přemýšlet, jestli má vůbec smysl o slevu na dani žádat. Co nejvíce podporovat inovace přitom vládě radí třeba Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní Česko bez investic do inovací udrží svou konkurenceschopnost jen velmi těžko.

Události: Tuzemským firmám se investice do výzkumu nevyplatí (zdroj: ČT24)