ČSÚ: Průmysl táhla výroba aut, stavebnictví pomohla teplá zima

Praha - Druhý letošní měsíc přinesl dobré zprávy českému průmyslu i stavebnictví. Díky příznivému počasí rostla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební výroba meziměsíčně o 1,4 procenta a meziročně o víc než šest procent. Třetí měsíc v řadě tak vykazuje pozitivní čísla, nicméně podle analytiků chuť stavět zatím není - nejsou peníze. Čísla představil i průmysl – meziroční růst téměř sedm procent a oproti lednu zlepšení o 1,7 procenta. Hlavním tahounem je tradičně automobilový průmysl.

Průmysl

Růst českého průmyslu v únoru opět zrychlil. Průmyslová výroba se meziročně zvýšila o 6,7 procenta a oproti lednu hlásí zlepšení o 1,7 procenta (produkce očištěná od sezonních vlivů).

Tahounem byla klasicky výroba motorových vozidel, dále pak kovových konstrukcí a pryžových a plastových výrobků. Významný vliv měla zahraniční poptávka po české produkci, která zvýšila hodnotu nových zakázek skoro o pětinu. Poptávka z tuzemska stoupla o 14,1 procenta. Naopak pokles v rámci průmyslu postihl producenty elektřiny, plynu a tepla. 

Analytici:

  • Nové zakázky podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka přináší nejvíce optimismu. „Tyto informace dohromady s indexem nákupních manažerů indikují pro nejbližší měsíce pokračování solidního růstu průmyslové produkce,“ potvrdil.
  • O pozitivním trendu hovoří i analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Výsledky ve druhé polovině roku ovšem podle něj budou narážet na vyšší srovnávací hladinu z loňska. Je tedy otázkou, zda ji rostoucí aktivita podniků bude schopna převážit.

Podle Českého statistického úřadu v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci přibylo pracovníků o 1,1 procenta, jejich průměrná hrubá mzda stoupla o 3,6 procenta na 25 430 korun.

Kompletní zpráva ČSÚ o kondici průmyslu ZDE.

Stavebnictví

Stavebnictví vysílá relativně pozitivní signály. Třetí měsíc po sobě totiž roste. Na zvýšení stavební výroby pozitivně působí nezvykle teplá zima. Vývoj v rámci jednotlivých sekcí stavebnictví je nicméně jako na houpačce:

  • Stavební úřady vydaly meziročně o 13,8 procenta stavebních povolení méně, celkem 5 501. Orientační hodnota těchto staveb však vzrostla o 3,5 procenta na 19,6 miliardy korun.
  • V únoru se dokončilo 2 377 nových bytů, což je meziročně o 14,3 procenta více. Zahájeno bylo 1 312 bytů, meziročně o 11,2 procenta méně.
  • Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 16,9 procenta, v bytových domech naopak vzrostl o 122,1 procenta.  
  • Zahájených bytů v rodinných domech přibylo o 0,4 procenta a v bytových domech ubylo o 61,7 procenta.

Průměrná měsíční nominální mzda v tomto oboru se meziročně zvýšila o 4,1 procenta na 26 509 korun.

Kompletní zpráva ČSÚ o kondici stavebnictví ZDE.

Analytici:

„Stavebnictví se postupně odráží ode dna, kam padalo od začátku ekonomické krize. Rozhodně ale nemá vyhráno. Počty stavebních povolení stále klesají a jejich hodnota také neroste vysokým tempem. Letošní rok by ale měl být stabilizační pro celé stavebnictví,“ upozornil analytik Michal Kozub z Home Credit.

„Na první pohled se zdá, že stavebnictví ožilo, když si v únoru připsalo 6,1 procenta. Nicméně to bylo dáno spíš lepším počasím než oživením. Stavebních povolení je totiž o 13,8 procenta méně než před rokem. Zdá se tedy, že neroste chuť stavět, ale pouze na rozdíl od loňského roku stavět šlo,“ doplnil Vladimír Pikora, analytik Next Finance.