Babiš: Těžba na Dole Paskov se prodlouží do roku 2017

Praha - Ministr financí Andrej Babiš se dnes dohodl s předsedou představenstva skupiny NWR, že na Dole Paskov se bude těžit do konce roku 2017. Stát podpoří sociální program pro horníky 600 miliony korun, společnost NWR pak zaplatí sanaci dolu. Vláda přitom počítala s tím, že podpoří důl částkou až 1,1 miliardy korun.

Ministr Babiš dnes po jednání s Garethem Pennym, šéfem představenstva společnosti NWR, která vlastní Důl Paskov, oznámil, že těžba na Karvinsku bude pokračovat až do roku 2017. „Je dobrá šance celou firmu zachránit, důležité je, že se podařilo zabezpečit, aby horníci nepřišli o práci, a že tři roky bude Paskov vyrábět,“ řekl ministr financí. 

Stát dokonce ponese nižší náklady, než se původně předpokládalo, vláda by financovala sociální program pro horníky ve výši 600 milionů korun. Původně se přitom plánovalo, že bude muset do prodloužení těžby investovat až 1,1 miliardy, a to by přitom provoz pokračoval jen do konce roku 2016. Z částky měla navíc jít půlmiliarda na sanaci dolu. Tyto náklady teď na sebe ale bere NWR, oznámil Babiš. 

Gareth Penny označil navržené řešení za férové. „Budeme s vládou úzce spolupracovat,“ uvedl. Babiš nicméně upozornil, že navržená transakce potřebuje souhlas Evropské komise a české vlády. Už zítra chce o tom Babiš jednat s premiérem Sobotkou a ministrem průmyslu Janem Mládkem. 

Důl Paskov

… je dlouhodobě ztrátový, vlastní ho společnost OKD. Ta je pak stoprocentně vlastněna firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Společnost NWR zase téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. V Dole Paskov pracují přibližně tři tisícovky lidí. S uzavřením dolu proto nesouhlasili odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit.

Sobotka: Vítám změnu názoru ministra Babiše

Společnost OKD, která důl provozuje, chtěla prodělečný Paskov uzavřít už koncem roku 2014, jenže předchozí vláda Jiřího Rusnoka se obávala, že propouštění horníků by negativně poznamenalo region s vysokou nezaměstnaností. Chtěla proto uzavření dolu zabránit.

Situace kolem OKD ovšem po volbách rozštěpila současnou vládní koalici. Ministr financí Andrej Babiš totiž na Důl Paskov nechtěl z rozpočtu pustit ani korunu. Zdůvodňoval to tím, že stát podle něj už jednou OKD podpořil, a to při prodeji v roce 2004, kdy za 46 procent akcií získal 4,1 miliardy a prodělal při tom desítky miliard. Babiš v této souvislosti rovněž připomněl, že firma OKD se zavázala, že stát nepožádá o peníze na sanaci nebo sociální výdaje. ČSSD ovšem chtěla prodloužení těžby finančně podpořit. 

Sobotka proto dnešní dohodu Babiše s NWR ocenil: „Vítám změnu názoru ministra financí v záležitosti propouštění v OKD. ČSSD navrhovala, aby vláda zaujala aktivní postoj k prodloužení těžby na Dole Paskov.“ 

Mládek se bojí, aby nakonec sanaci přeci jen neplatil stát

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) ale nemusí být dnešní dohoda úplná a obává se, že 500 milionů korun bude muset za sanaci dolu nakonec stejně platit daňový poplatník. Existují prý zásadní pochybnosti, zda má firma pro tento účel dostatek peněz. Přesto ale ocenil, že se ministr financí začal otázkou zaměstnanosti horníků z Paskova zabývat. „Jsem rád, že ministr Babiš pochopil, že alespoň ty sociální výdaje tam musí přislíbit, aby zabránil tomu nejhoršímu,“ řekl Mládek Českému rozhlasu. 

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nezná detaily dohody, chce proto počkat na jednání vlády. „Pokud se má jednat o koaliční rozhodnutí, předpokládám, že by se na něm měly podílet všechny tři strany. A ne abychom my dělali arbitra, jestli je dobré jedno, či druhé rozhodnutí. My se na tom chceme podílet,“ prohlásil.  

ODS podporu horníků schvaluje. „Když jsou finanční prostředky státu poskytnuty přímo horníkům na jejich rekvalifikaci, tak takový postup je správný,“ reagoval předseda ODS Petr Fiala. A dohodu vlády a NWR uvítaly i odbory. „Pro nás to znamená obrovské plus, lidé budou mít práci minimálně do roku 2017,“ prohlásil Jaromír Pytlík, předseda sdružení hornických odborů OKD. 

Místopředseda sněmovního hospodářského výboru František Laudát (TOP 09) ale v Událostech, komentářích připomněl zisky NWR v minulých letech a postup označil za precedenční morální hazard. Obává se totiž, že by i další velké firmy pak mohly v případě ztrátového podnikání žádat stát o pomoc. 

OKD: Chceme důl provozovat s co nejmenší ztrátou

Společnost OKD chce teď důl v dalších třech letech provozovat s co nejmenší ztrátou. „Naším úkolem je teď ty tři roky učinit fungování dolu Paskov efektivnějším a hledat úspory, aby ztráty byly co nejmenší. Loni Důl Paskov totiž prodělal více než miliardu korun,“ poznamenal mluvčí OKD Marek Síbrt. 

Proti tomu, aby vláda financovala pokračování těžby v Dole Paskov, se vyslovil i prezident Miloš Zeman. „Dát panu Zdeňku Bakalovi další miliardu korun je vlastně projev bezradnosti státu,“ řekl včera prezident Českému rozhlasu. Stát má podle něj na firmu OKD vyvinout tlak. Čtěte více.