Soud: Škodu za slévárny zaplatí manažeři Vítkovic

Ostrava - Škodu 225 milionů, která vznikla společnosti Vítkovice Holding po koupi podílu ve slévárenské společnosti, zaplatí dva členové představenstva. Podle informací ČT jde o generálního ředitele Jana Světlíka a člena dozorčí rady Pavla Filipčíka. Rozhodl o tom krajský soud v Ostravě. Představenstvo žalovala společnost KKCG Industry. Vedení podle ní nevýhodně koupilo většinový podíl ve ztrátové slévárně, a porušilo tak práva menších akcionářů.

Krajský soud v Ostravě dnes rozhodl ve sporu společnosti Vítkovice a vedoucích členů představenstva, kteří prý způsobili společnosti škodu 225 milionů Kč. Podle zjištění ČT se jedná o Jana Světlíka, předsedu představenstva a generálního ředitele Vítkovice Machinery, a člena dozorčí rady Pavla Filipčíka. 

Dvěma ze čtyř žalovaných členů představenstva společnosti Vítkovice soud uložil povinnost, aby společně uhradili částku ve výši vzniklé škody. Rozsudek není pravomocný. ČT to sdělil mluvčí soudu v Ostravě Dalibor Zecha. 

Světlíka za transakci z roku 2008, kdy společnost Vítkovice za čtvrt miliardy koupila devadesátiprocentní podíl společnosti Spojené slévárny od firmy Regent Finance, zažalovala skupina KKCG. Slévárna se dlouhodobě nacházela ve ztrátě a hodnota aktiv činila 97 milionů korun. Tím byla podle žaloby na členy představenstva Vítkovice Holding porušena práva menších akcionářů.

„KKCG Industry vítá dnešní rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Ten vyhověl naší žalobě a odsoudil pány Jana Světlíka a Pavla Filipčíka k zaplacení 225 milionů korun plus příslušenství. Koupě zcela bezcenné společnosti Spojené slévárny nebylo nic jiného než tunel v režii pana Světlíka, jak z Vítkovic vyvést téměř čtvrt miliardy korun do firem, za nimiž stojí pan Ulčák. Naší žalobou jsme ochránili všechny minoritní akcionáře Vítkovic, kteří byli jednáním obou pánů okradeni,“ říká Dan Plovajko, ředitel komunikace skupiny KKCG.

Podle Světlíka je ale tento útok jasnou odvetou za spory o akcie Vítkovic. „Soud podle nás nesprávně odmítl řadu důkazních návrhů. Zejména těch, které prokazovaly ekonomickou stránku transakce za podmínek konjunktury a před vypuknutím krize. Rozhodnutí soudu je založeno na ryze formálním posouzení. Soud se například odmítl zabývat jedním z navržených a předložených důkazů, kterým je posudek znalce, který transakci hodnotil jako zcela racionální a ekonomicky výhodnou,“ reagovala na rozsudek mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková.