Regionální speciality jsou tahákem, turisti je během cest rádi ochutnají

Železné hory - Pěstitelé, chovatelé a výrobci v Železných horách zkoušejí nový způsob, jak podpořit regionální produkty. Společně vytvořili takzvanou Gurmánskou stezku, která turisty provází po farmách nebo restauracích a nabízí místní speciality. Certifikované výrobky z venkova mají zároveň oživit okrajovou část Pardubického kraje.

Události v regionech: Regionální speciality táhnou (zdroj: ČT24)

Čtvrtým rokem je Jaroslav Kutílek hrdý na svůj Železnohorský ležák. Nedávno zjistil, že turisti chtějí víc než jen krátkou návštěvu venkovského pivovaru. Společně s dalšími regionálními výrobci proto založili Gurmánskou stezku. Turisty zavede na farmy, k výrobcům a dá jim ochutnat místní speciality. Základem je certifikát regionálního produktu

Gurmánská stezka ale turistům nenabízí jen regionální jídlo či pochutiny, ideálně prezentuje zároveň i práci řemeslníků a zemědělců. Na stole se tak objeví maso od místního farmáře na prkénku vyrobeném od místního truhláře. 

Nejlepší marmeláda světa je ze Šumavy

A regionální produkty nebodují jen u místních farmářů, slaví úspěchy také v zahraničí. Už podruhé v řadě získala šumavská manufaktura marmelád ocenění „Nejlepší marmeláda světa“. Ruční výroba Blanky Milfaitové už podruhé v řadě obhájila zlato v nejprestižnější soutěži World's Marmalade Awards. Jen ve dvou lidech v manufaktuře vyrobí přes 2,5 tisíce sklenic marmelád za měsíc. 

A na dračku nejde jenom jídlo. Další regionální hit jsou třeba přírodní, ručně vyráběná mýdla z Krasíkova na Tachovsku. „Jsou dělaná za studena, to znamená, že bylinka -  esenciální olej neprojde žádným procesem, který by je znehodnotil,“ popisuje jejich výrobkyně Libuše Sittová. 

Podporu mají regionální výrobci například i na tradičních farmářských trzích. Na propagaci se ale podílí i kraje nebo ministerstvo zemědělství, které už pět let nejlepším výrobkům uděluje známku Regionální potravina.