Novým šéfem Lesů ČR má být Daniel Szórád

Praha – Novým šéfem Lesů ČR by se měl stát Daniel Szórád. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jeho jméno včera oznámil spolustraníkům. Oficiálně chce ministerstvo jméno nového šéfa státního podniku, který nahradí provizorního ředitele Michala Gaubeho, oznámit v pondělí. Mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán nechtěl informaci o Szórádovi potvrdit, několik dobře informovaných zdrojů z oboru ale uvedlo, že by se šéfem Lesů ČR měl stát právě on.

Dvaačtyřicetiletý Szórád je v současné době manažerem polské pobočky mezinárodního koncernu IKEA Group, má bohatou zkušenost v lesnickém oboru. V Lesích ČR již pracoval, a to mezi lety 1994 a 2001 na odboru obchodu a rozpočtu. Následně odešel do lesnické společnosti CE WOOD, kde jako obchodní ředitel působil do roku 2009. Poté byl dva roky manažerem firmy Swedwood. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně. 

Szórád byl v širším výběru kandidátů na funkci ředitele Lesů již loni v lednu. Tehdejší ministr zemědělství Petr Bendl však tendr trvající přes čtvrt roku zrušil, protože žádný kandidát nevyhověl podmínkám. Nového ředitele nevybral ani ministr Miloslav Toman.

Szórád bude v nezáviděníhodné pozici

Firma CE WOOD, kde Szorád několik let působil, se nyní soudí s Lesy ČR o 3,72 miliardy korun za zrušené smlouvy. Spor má začátek v lednu 2005, kdy Lesy ČR oznámily, že smlouvy uzavřené bývalým vedením jsou neplatné, a smluvní vztahy proto končí. Zrušení smluv vyvolalo u lesních firem nevoli, což přispělo k pádu tehdejšího šéfa Kamila Vyslyšela.

Lesy ČR následně vypsaly nové tendry, v jejichž prvním kole CE WOOD neuspěla a druhého se nezúčastnila. CE WOOD předčasné ukončení smluv odmítla, následné tendry označila za neplatné a svých údajných nároků se začala domáhat u soudů. Krajský soud v Hradci Králové loni v prosinci nárok firmy opírající o údajně nekalou soutěž nepravomocně odmítl. Szórád je údajně jedním z hlavních svědků žalující strany.

CE WOOD byla v letech 2000 až 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnosti ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE WOOD ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu.

Vydáno pod