Zeman tvrdě kritizoval CzechInvest a CzechTrade. Jsou prý „impotentní“

Praha – Vládní agentury, které mají pomáhat tuzemskému exportu a přílivu zahraničních investic, podle prezidenta Miloše Zemana neplní svoje úkoly. CzechInvest a CzechTrade za to sklidily od hlavy státu tvrdou kritiku, doslova je označil za impotentní a vyzval k obměně jejich managementu. Stejně tak nenechal Zeman nit suchou ani na České exportní bance a společnosti EGAP. Naproti tomu pochválil ministra financí Andreje Babiše (ANO) za dohodu, kterou vyjednal se společností OKD ohledně ukončení těžby v Dole Paskov.

„CzechInvest, což byla agentura, která pod vedením Martina Jahna podávala obdivuhodné výkony, je dnes naprosto impotentní. S její činností jsem se nesetkal při žádné ze svých zahraničních cest, ač tam vozím početné podnikatelské delegace,“ zhodnotil prezident činnost organizace, která má lákat do Česka zahraniční investory.

CzechInvest loni zprostředkoval přímé domácí a zahraniční investice za téměř 48 miliard korun, nejvíce jich přišlo z Německa. Oproti roku 2012 je to dvojnásobek.

„Stejně impotentní je podle mého názoru organizace CzechTrade,“ dodal na adresu další vládní agentury. Ta má českým exportérům pomáhat s hledáním obchodních příležitostí v cizině. Se svou kritikou vystoupil Zeman na konferenci o vývoji české ekonomiky v uplynulém čtvrtstoletí, kterou pořádá sdružení Czech Top 100.

Jako příklad uvedl Izrael, který nedávno navštívil. Podle Zemana se jedná o „technologickou velmoc“, která by mohla investovat do celé řady odvětví v České republice. „Nu a opět jsem tam CzechInvest neviděl,“ postěžoval si prezident.

„To není důvod ke zrušení těchto institucí, to je důvod k personálním manažerským výměnám, aby tyto instituce skutečně pomáhaly jak českému exportu, tak zahraničním investicím,“ soudí Zeman, který nešetřil ani další dvě organizace, jež mají tuzemským podnikatelům pomáhat s obchodem a investicemi za hranicemi domoviny – společnost EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnost) a Českou exportní banku.

„Jsem bytostně přesvědčen o tom, že v obou těchto institucích pracují extrémně nekvalifikovaní lidé, kteří poskytnou úměry téměř na vše a pojistí téměř vše. Když si uděláte podrobný rozbor akcí, které byly tímto způsobem kryty, tak zjistíte výrazné, doslova miliardové ztráty, které nemůžete svádět pouze na podnikatelské riziko,“ domnívá se Zeman.

Česká exportní banka, jejímž úkolem je státní podpora českého vývozu, má v současné době rozpůjčováno přes 80 miliard korun, téměř polovina z toho připadá na Rusko. Problematické pohledávky činí 16 miliard korun. Z této částky by zhruba 6 až 7 miliard mohla vymoci zpátky, zbylých 9 až 10 miliard bude ale velmi obtížně vymahatelných.

„Jsme přesvědčeni, že pan prezident mluvil hlavně o minulosti naší společnosti. EGAP má od loňského roku nové vedení. Členové nejužšího vedení jsou velice striktně posuzováni regulátorem – Českou národní bankou,“ ujistila Hana Hikelová, mluvčí EGAP.

„Výhradu pana prezidenta, že pojistíme téměř vše, bychom rádi vyvrátili. My máme od loňska nová pravidla a dbáme na to, aby pojištění vývozu splňovalo základní podmínku, a tou je v případě EGAP tzv. český podíl, tedy aby vývoz podpořený naší společností splňoval kritérium padesátiprocentního českého podílu.“

Ministr průmyslu Mládek problémy v agenturách připouští, tvrdí ale, že je zdědil. Během příštích týdnů se chce soustředit právě na napravení reputace a vztahů uvnitř české obchodní diplomacie. Státní organizace CzechInvest i CzechTrade v současnosti vedou pověření ředitelé. Mládek v únoru odvolal předchozího pověřeného šéfa CzechTradu Zdeňka Vališe, skončil také generální ředitel státní agentury CzechInvest Marian Piecha. Na pozice mají být v příštím týdnu vyhlášena výběrová řízení. 

S naší současnou ekonomickou diplomacií je Zeman podle svých slov celkově nespokojen. Česká republika by podle něj měla obchodovat i se zeměmi, které jsou kritizovány za stav lidských práv. Své výtky sdělí taky ministrům, a to při své květnové návštěvě zasedání vlády. „Myslím si, že ekonomickou diplomacii je třeba sjednotit a odstranit některé ideologické překážky, které jí brání,“ naznačil prezident.

Hlava státu už na počátku března vyvolala diskuse svým výrokem, že Česko by nemělo ohrožovat vývoz a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. „Měli bychom s nimi obchodovat stejnou měrou a měli bychom upozorňovat na porušování práv,“ navrhl tehdy.

Babiš se dočkal pochvaly za svůj „mistrovský kousek“

Zeman také glosoval několik aktuálních ekonomických témat. Například navrhl, aby anketa Podnikatel roku měla svou anticenu, obdobně jako filmoví Oscaři mají Zlaté maliny. Vhodným adeptem na cenu „nejméně úspěšný podnikatel“ by podle něj byla společnost NWR, vlastník těžební firmy OKD. Ta nyní se státem jedná o tom, za jakých podmínek ukončí těžbu v Dole Paskov v Moravskoslezském kraji.

V této souvislosti Zeman ocenil dohodu, kterou s těžebním podnikem OKD dojednal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jejím cílem by mělo být prodloužení těžby v Dole Paskov do roku 2017 a snížení sumy, kterou stát za ukončení provozu dolu zaplatí – vláda by nově měla poskytnout jen peníze na sociální programy pro horníky za 600 milionů korun.

Předchozí varianta přitom počítala s tím, že důl skončí už o rok dřív a stát vydá přes jednu miliardu. „Panu Babišovi se podařil mistrovský kousek a chtěl bych mu zcela upřímně blahopřát k jeho vyjednávacímu umění,“ nechal se slyšet Zeman.

Andrej Babiš
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Prezident se taky vyslovil pro vyhlášení nového tendru na dostavbu Temelína, kterého by se prý mohli zúčastnit čtyři zájemci. Mezi ně zahrnul americko-japonskou společnost Westinghouse, česko-ruské konsorcium MIR.1200, francouzskou Arevu (tito tři vstoupili i do prvního, aktuálně probíhajícího tendru) a nejmenovaného jihokorejského investora. Nynější soutěž by nechal doběhnout bez vyhlášení vítěze.

„Nově vypsaného tendru by se kromě těch dvou existujících zúčastnil s vysokou pravděpodobností i investor z Jižní Koreje. Počkejme si na jejich nabídky, počkejme si na nový tendr. Čtyři jsou více než dva, je tedy naděje na snížení ceny,“ předpokládá Zeman. Také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v březnu uvedl, že pravděpodobnější variantou ukončení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín je jeho zrušení.

Erste uvažuje o přesunu centrály do Prahy, tvrdí Zeman

Prezident na konferenci rovněž zmínil, že centrála rakouské bankovní skupiny Erste, do které spadá i Česká spořitelna, by se mohla v příštích letech přesunout z Vídně do Prahy. Že banka o takovém kroku uvažuje, se Zeman dozvěděl od šéfa Erste Group Andrease Treichla. „To by byl první případ, kdy se centrála mateřské banky stěhuje k dceřiné bance,“ podotkl.

Mluvčí Erste Group Hana Cygonková sdělila, že skupina právě staví novou centrálu ve Vídni, která bude dokončená v roce 2015, a do níž se vedle holdingu přestěhuje i Erste Bank Rakousko a veškeré další rakouské dceřiné společnosti. Přesun ovšem nevyloučila.

Erste Group je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, Chorvatsku a Srbsku.