Vláda sází na jadernou energetiku, záruky ovšem nedá

Praha – Generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš prohlásil, že pokud by bylo nutné odstavit Jadernou elektrárnu Dukovany již v roce 2025, považoval by to za tragédii v české energetice. Podle něj by dokonce Česku po roce 2030 mohl hrozit významný deficit výroby elektřiny, ačkoli teď je energie přebytek. Pro vládu je přitom jaderná energetika prioritou, oznámila nicméně, že státní záruky za tuto elektřinu nedá.

Na nedostatku elektřiny se podle Beneše bude podílet pokles těžby lignitu i dožití existujících hnědouhelných a černouhelných zdrojů. Navíc spotřeba poroste v průměru o 0,8 procenta ročně. Významně by mohlo nedostatek energie ovlivnit i odstavení Jaderné elektrárny Dukovany. 

Podle návrhu české energetické koncepce by se přitom v roce 2040 měla až polovina elektřiny vyrábět v jaderných reaktorech, které nahradí docházející uhlí. ČEZ proto kromě dostavby dvou reaktorů v Temelíně usiluje i o prodloužení provozu v Dukovanech. Těm za dva roky skončí licence, podle představ ČEZu by ale mohla nejstarší česká jaderná elektrárna dodávat elektřinu až do roku 2035, tedy o 20 let déle.  

Jaderná elektrárna Dukovany

  • První reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987.
  • Od roku 1985 do září roku 2013 bylo na všech čtyřech blocích elektrárny vyrobeno více než 360 miliard kWh elektrické energie, což je nejvíce ze všech elektráren v České republice.
  • Elektrárna Dukovany pokrývá přibližně 20 procent spotřeby elektřiny v ČR. Ročně vyrobí více než 14 mld. kWh, což by stačilo k pokrytí spotřeby všech tuzemských domácností.

Státní záruky jsou pro státní kasu riziko

Vláda dnes zopakovala, že prioritou je pro ni právě rozvoj jaderné energetiky, zdůraznila ovšem, že bez jakéhokoliv typu státních záruk. Beneš přitom tento týden uvedl, že si nedovede představit, že firma ČEZ v současné situaci postaví dva bloky Jaderné elektrárny Temelín bez státní podpory.  

„Státní záruka za dostavbu Temelína by znamenala neměřitelné riziko pro státní rozpočet i daňové poplatníky. Vláda proto tyto úvahy zamítla,“ oznámil premiér Sobotka. „Jasně jsme řekli, že v současné době odmítáme jakýkoliv typ státní záruky. Vládě se nemůže nikdo divit po zkušenosti s podporou obnovitelných zdrojů, především solárních. To byla problematická zkušenost. Navíc vývoj na energetických trzích je maximálně nepředvídatelný, a vláda se tak těžko může zavázat na garantování cen elektřiny,“ doplnil. 

Zda a kdy se bude Jaderná elektrárna Temelín dostavovat, zatím není vůbec jisté. Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastní Westinghouse a konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, Arevu, dříve ČEZ z tendru vyřadil. Firma se proti rozhodnutí brání u Evropské unie. Samotný tendr má tak nejistý konec. Ministr průmyslu Jan Mládek v březnu uvedl, že pravděpodobnější variantou tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín je jeho zrušení. 

Obnovitelné energie podle zákona trhu 

Rakušané, kteří tradičně vystupují proti využívání jádra, záměr české vlády vsadit na jadernou energetiku zpochybňují. Česko prý dostatečně nevyhodnotilo možnosti obnovitelných zdrojů, které by mohly nahradit uhlí. Evropská komise chce přitom od roku 2017 prosadit, aby využívání obnovitelných zdrojů fungovalo na normálním tržním principu. To znamená, že by se třeba zavedly aukce tak, aby byla cena za tyto energie skutečně tržní. Teď se v řadě států totiž obnovitelné energie dotují.   

Pravidla mají platit od počátku července. V letech 2015 a 2016 ale budou státy nový systém státní podpory prostřednictvím konkurenčního nabídkového řízení jen testovat u malé části své kapacity obnovitelných zdrojů. „Teprve od roku 2017 se bude toto konkurenční nabídkové řízení vztahovat na veškerou výrobu,“ vysvětlil evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.