Česko má jízdní řád na dotace – mohlo by dostat až 600 miliard korun

Praha – Tři roky vznikající dokument, který je jakýmsi jízdním řádem pro čerpání unijních dotací, dnes schválila vláda. Finální verze takzvané Dohody o partnerství upravuje přísun evropských peněz do Česka v příštích sedmi letech. ČR může v tomto období získat až 594 miliard korun.

Dohoda o partnerství je klíčovým dokumentem, který zakotvuje a vymezuje využívání fondů EU. „Česká republika si tímto dokumentem jasně vydefinovala hlavní oblasti, které chce financovat v příštích deseti letech z evropských zdrojů. Takto naplánované investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje, životního prostředí nebo energetické účinnosti pomohou zvýšit konkurenceschopnost firem a zlepší kvalitu života,“ prohlásila ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). 

Evropská legislativa stanoví, že Dohodu o partnerství musí Česká republika předložit do 22. dubna 2014. Dokument tak v nejbližších dnech poputuje do Bruselu. 

Premiér Bohuslav Sobotka o dohodě:

„Jde o klíčový dokument. Jak bude dokument odeslán do Bruselu, běží tříměsíční lhůta pro podání návrhů operačních programů, které schválí vláda. Poté budou předloženy Evropské komisi, která je bude schvalovat. Když budou schváleny, správci operačních programů začnou připravovat výzvy a Česko se bude moci pustit do čerpání prostředků z Evropské unie.“

Česká republika má v nadcházejícím programovém období k dispozici necelých 22 miliard eur (což je v přepočtu asi 594 miliard korun). Nejvíce evropských peněz by mohlo jít do regionů, na dopravu nebo podporu podnikání.  

Integrovaný regionální operační program ………………… 4,87 miliardy eur
Operační program Doprava …………………………………. 4,70 miliardy eur
Operační program Podnikání a inovace …………………….4,17 miliardy  eur

Praha chce na své školy z Unie víc peněz

V příštím období si evropské peníze rozdělí i české vysoké školy a vědecké instituce, dostat by mohly až 50 miliard korun. Praze, kde je nejvíce škol, připadne desetina. Původně se přitom mluvilo o osmi až devíti miliardách. Primátor Tomáš Hudeček tvrdí, že univerzity v metropoli jsou podfinancované a pokud nedostanou víc peněz, hrozí jim kolaps.

Evropské peníze mají jít prý pouze na podporu mimopražských studentů, což považuje za nesmyslné. „Je to naprosto šílená situace,“ tvrdí primátor. „Již nyní pražským vysokým školám na dovybavení pracovišť a na zajištění kvalitních vyučujících chybí zhruba 25 miliard a do budoucnosti se bude tento deficit ještě zvětšovat,“ uvedl. Žádá proto pomoc státu. 

Česko v čerpání dotací propadá

V předešlém dotačním období mohla získat ČR přes 700 miliard korun, jenže Česko má s čerpáním problémy. Je v tom dokonce nejhorší z celé EU. Loni nedočerpalo až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. 

Za slabé čerpání peněz mohou podle kritiků špatně nastavená pravidla - složitá byrokracie a přes dvacet různých výzev v období od roku 2007 do roku 2013. I proto předchozí vláda zredukovala počet výzev na následujících sedm let na osm. To má zajistit přehlednost a ulehčit zájemcům výběr oblasti, kde chtějí o peníze žádat.

Vláda schválila dokument o čerpání dotací (zdroj: ČT24)