Kauza MSD: Sedmnáct lidí obviněno ze zpronevěry a praní peněz

Praha – V kauze zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva obvinila protikorupční policie 17 lidí ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Škoda údajně přesahuje miliardu korun. Česká národní banka loni odňala záložně licenci a soud ji poté poslal do konkurzu. Prý dávala úvěry za stovky milionů korun bez ověření podnikatelských záměrů, což poškozovalo firmu i zájmy vkladatelů.

Obvinění se podle dozorující žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Daniely Smetanové týkají „osmi dílčích útoků, jimiž byla způsobena škoda v celkové výši jedné miliardy a 258 055 000 korun“. „Ohledně dalších útoků je nadále vedeno trestní řízení v procesním stadiu prověřování,“ dodala státní zástupkyně.

Policie při vyšetřování zajistila přes 274 milionů korun a více než šest milionů eur na účtech devíti firem, přes něž se údajně peníze z MSD vyváděly.

Družstvo poslal do konkurzu loni 23. prosince Městský soud v Praze na návrh vedení záložny. Centrální banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna o necelý týden dřív (čtěte víc).

Fond pojištění vkladů začal letos v lednu vyplácet klientům MSD náhrady. Celkem má zhruba 13 600 klientům vydat 12 miliard korun. Jedná se o druhou nejvyšší výplatu v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachované Union banky v roce 2003 (čtěte víc). Ke konci února vyplatil fond 11,5 miliardy korun, tedy 96 procent.