Práce za korunu ÚOHS stavbařům neuznal a zrušil tendr na opravu části D1

Brno - Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na opravu dálnice D1 u Velké Bíteše. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny. Stavební firma, která zakázku vyhrála, totiž nabízela software a počítače pro modernizaci dispečinku Domašov jen za korunu. Podle úřadu je taková cena nereálná.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výsledek tendru na opravu dálnice D1 u Velké Bíteše, který vyhrála firma OHL ŽS. Stavební společnost totiž v nabídce uvedla, že software a počítače pro modernizaci dispečinku Domašov dodá za pouhou korunu. „ŘSD se dopustilo chyby, když nedostatečně neodůvodnilo velmi nízkou nabídkovou cenu, proto byl úřad nucen tento krok zrušit,“ oznámil proto šéf ÚOHS Petr Rafaj. „Na základě zcela laického pohledu je zřejmé, že tuto dodávku není možné realizovat v nákladech 1 Kč,“ píše úřad také ve svém rozhodnutí. 

Výběr vítěze u antimonopolního úřadu napadla společnost Eurovia, ta chtěla zakázku realizovat s o několik milionů vyšším rozpočtem. Firma napadla své konkurenty právě za to, že úmyslně nastavili u několika položek jen symbolickou cenu, aby zakázku získali.

Pavel Kočiš, mluvčí OHL ŽS:

„Mohu potvrdit, že naše společnost rozhodnutí antimonopolního úřadu obdržela. S rozhodnutím se neztotožňujeme a o dalším postupu rozhodneme po právní analýze.“ 

Úřad dal Eurovii za pravdu a nařídil Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby určilo vítěze znovu. Ředitelství silnic nyní zvažuje, zda celý tendr vypíše znovu od začátku, a nebo jen ustanoví novou výběrovou komisi, která již podané nabídky znovu vyhodnotí. Možnost odvolání proti rozhodnutí antimonopolního úřadu ŘSD neuvažuje, protože se obává časových průtahů. 

Ke zpoždění rekonstrukce dálnice by podle ŘSD ale nemělo dojít. Úsek se totiž může začít opravovat až poté, co se dokončí sousední úsek u sjezdu Lhotka. Tady ale práce nabraly velké zpoždění.