Stavební spoření do každé rodiny – Češi jsou v tom přeborníci

Praha – Česko je v žebříčku rozšíření stavebního spoření na druhém místě. Má ho skoro 40 procent lidí. Lepší je už jen Rakousko, kde si takto spoří 60 procent klientů. Vyplývá to z údajů Evropského sdružení stavebních spořitelen. Za celý loňský rok tuzemské stavební spořitelny Čechům půjčily skoro 45 miliard korun.

Česká republika je za Rakouskem na druhém místě v rozšíření stavebního spoření. V Rakousku má stavební spoření 60 procent populace, v Česku je to 39 procent. Hned v závěsu je Německo s necelými 37 procenty. Oblíbené je toto spoření i u Slováků, má ho pětina z nich. 

„Zatímco v minulých letech se české stavební spoření dotahovalo na rakouské, v posledních letech se mírou penetrace produktu blíží německému. Je to přitom očekávaný vývoj. Smluv o stavebním spoření je v ČR evidováno stále nad čtyři miliony, před pěti lety to ale bylo o skoro milion více. Od té doby však klesla státní podpora ze 4 500 korun, respektive 3 000 korun, na 2 000 korun,“ upozornil tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. 

Ten také vysvětluje, proč je tento produkt u Čechů tak oblíbený: „Je to díky jeho vlastnostem, nabízí možnost bezrizikového spoření a zároveň možnost financovat bydlení formou půjčky.“ Klienti si stavební spoření oblíbili i přesto, že trvá šest let, než si mohou peníze zhodnocené ať už úrokem, nebo státním příspěvkem vybrat. 

Za celý loňský rok stavební spořitelny v Česku poskytly úvěry za 44,7 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o dvě procenta. Stavební spořitelny poskytují na rozdíl od běžných bank úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří.

Spořitelny uzavřely loni přes 611 tisíc nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky. Celkový počet uzavřených smluv o stavebním spoření se vloni celosvětově zvýšil o 3,1 procenta na více než 41,5 milionu kusů

Jiří Šedivý: Smluv o stavebním spoření je přes 4 miliony (zdroj: ČT24)
Vydáno pod