Babiš chce z těžby vytěžit víc peněz pro státní kasu

Praha - Do státního rozpočtu by měl podle ministerstva financí přinést víc než 3,5 miliardy korun nový systém těžebních poplatků. Úřad ho chce zavést kvůli tomu, že ten současný je prý nevýhodný. Nově by se poplatky vybíraly na základě vytěženého množství.

„Dosavadní úhrady těžebních společností jsou pro stát nevýhodné a je potřeba zásadně změnit způsob výpočtu úhrad a jejich rozdělování,“ tvrdí ministerstvo financí. „Je alarmující, že přestože vyhláška u některých surovin stanovuje sazbu ve výši 10 %, reálná výše úhrady v roce 2012 činila necelé 1 % z tržeb,“ říká ministr financí Andrej Babiš. Ministerstvo proto navrhuje zjednodušení postupu výpočtu a vybírání úhrad těžebních poplatků. 

Teď z celkové výše úhrad dostávají obce 75 procent a státní rozpočet 25 procent. Úřad navrhuje podíl obrátit, tedy tři čtvrtiny by získal státní rozpočet. 

Změna prý nasype do státní kasy až 3,6 miliardy navíc, z toho 600 milionů by šlo přitom přímo obcím. Ministerstvo také chce, aby podnikatel odváděl úhradu za skutečně vytěženou surovinu bez ohledu na to, jestli se prodala a za kolik. 

Ministerstvo navíc navrhuje změnu vzorce tak, aby platila zásada, že jediným držitelem povolení k těžbě a plátcem úhrady bude držitel dobývacího prostoru. „Tímto krokem se předejde případům, kdy firma vlastnící dobývací prostor sama netěží, ale dobývací prostor pronajímá jiné společnosti s tím, že mezi těmito společnostmi existuje smlouva, ve které je za komoditu stanovena cena, která neodpovídá reálným cenám na trhu,“ vysvětluje ministerstvo. 

Miroslav Kynčl z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu ale tvrdí, že ministerstvo financí pouze zopakovalo návrhy, které před rokem v rámci věcného návrhu zákona zpracovalo ministerstvo průmyslu ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí a Českým báňským úřadem. Návrh ale nebyl kvůli pádu vlády projednán.