Nabírání zaměstnanců komplikuje přílišná byrokracie

Praha - Propustit pracovníka jen proto, aby ho firma mohla zase přijmout. I takovým způsobem fungují státní programy, které mají podnikům pomoci sehnat vhodné lidi. Nezaměstnanost přitom atakuje rekordy, ovšem byrokracie mnohdy nábor nových sil znesnadňuje.

Například oslovený podnikatel, který kvůli sporu s úřadem práce nechtěl být jmenován, zaměstnává více než stovku lidí. Rád by teď přijal osm nových a získal na ně státní dotaci. Ale není to tak jednoduché. „V okamžiku, kdy zasedá komise úřadu práce, která schválí, nebo neschválí dotaci, ten člověk musí být ve stavu nezaměstnaných a nesmí u nás pracovat ani na brigádě,“ vysvětluje spolumajitel firmy. 

Jenže firma se nejdříve potřebuje přesvědčit, jestli se uchazeč vůbec na práci hodí, a minimálně brigáda je tak nutností. Pak ale opět zamíří na úřad práce. „Je to problém pro toho člověka, protože by si mohl vydělávat peníze, ale i pro nás, protože my toho člověka v pracovním procesu potřebujeme,“ dodává spolumajitel. 

Přitom počet žádostí, které zpracovávají úřady práce, je rekordní. Zaměstnání v současnosti hledá více než 600 000 Čechů.

Problémy s nabíráním nových pracovních sil (zdroj: ČT24)

Dotační programy mají podle Jaroslavy Rezlerové, prezidentky Asociaci poskytovatelů personálních služeb, několik nevýhod. Celé řízení nejprve trvá několik měsíců (přitom firma mnohdy pracovníka potřebuje hned) a navíc není jasné, zda úřad práce nakonec vybere člověka, kterého si daná firma našla.

Dotační programy trápí i samotné úředníky v obcích

Navíc spory o dotace na nová pracovní místa nevedou jen firmy, ale i úřady mezi sebou. Třeba chrudimský starosta přišel o dvacetitisícový příspěvek na nového strážníka. Kvůli neshodám, kdo ho může poslat na rekvalifikaci. „Byrokracie mnohdy komplikuje život nejenom samotným úředníkům, ale i těm, kteří jsou na ní závislí,“ myslí si starosta Chrudimi Petr Řezníček. 

Úřad práce se ale v takových případech hájí, že mu zákon jiné jednání neumožňuje. A třeba v případě nabírání brigádníků podle něj cesta existuje: Nesmějí si před nástupem na hlavní pracovní poměr vydělat více než 4 250 korun měsíčně.

Vydáno pod