Co by průměrný Čech (čistě hypoteticky) provedl s jackpotem?

Praha - Co bych dělal, kdybych vyhrál rekordní jackpot? Otázka, kterou si už položil snad každý. Ostatně to potvrzují i čísla - každý druhý Čech si alespoň jednou vsadil nebo koupil los. V hazardu a loteriích se u nás každoročně protočí přes sto miliard. A to i přesto, že šance na výhru je někdy mnohonásobně menší, než že člověka přejede auto. Z nejnovějšího průzkumu pak vyplývá, že případnou výhru by si lidé nejčastěji užili na dovolené.

Naprostá většina lidí by vyhrané miliony použila na splnění hned několika svých snů. Jak už bylo zmíněno, nejvíc Čechů by odjelo na dovolenou - asi každý druhý. Výherci by si pak pořídili i auto nebo motorku. Stejný počet lidí, tedy asi třetina, pak v průzkumu jako jednu z možností zaškrtli, že by peníze investovali do rekonstrukce domu nebo bytu. 

psycholog Jeroným Klimeš

„Je spousta lidí, kteří mají velký problém dosáhnout na životní úroveň, kterou by si představovali. A tak svůj život tráví sněním o tom, jaké by to bylo, kdyby byli bohatí.“ 

Z žebříčku priorit je jasné, že na svou budoucnost by moc lidí nemyslelo. Jen sedm procent potenciálních výherců by si peníze schovalo a použilo je až při založení rodiny. Příliš neláká ani možnost výhru investovat nebo peníze vložit do vzdělání. Mnohem raději by je Češi roztočili v baru, kde by výhru oslavili. 

A ještě jedno zajímavé číslo: Jen třináct procent lidí jako jednu z možností uvedlo, že by s miliony na účtě dalo výpověď v zaměstnání a přestalo pracovat. Co se týče sázek, obecně platí, že největší množství peněz se dá vyhrát v loterii. Vůbec nejvyšší výhra v historii, téměř 400 milionů korun, padla loni v listopadu. Štěstí tehdy měli manželé z Chrudimska, kteří si vsadili Sportku. Ať už v loterii, v kurzovém sázení nebo koupí losu, miliony vyplatily i další české sázkové kanceláře. U Fortuny je nejvyšší výhra přes 12 milionů. U Tipsportu pak téměř deset. 

Ekonomika ČT24: Kdybych já byl milionářem… (zdroj: ČT24)

Pravděpodobnost výhry? Velmi sporadická

Jen od začátku roku je v Česku padesát nových milionářů. Alespoň podle výher, které vyplatily čtyři největší české sázkové společnosti. Dohromady si rozdělili přes 270 milionů korun. Podle lékařů ale tyto peníze lidem mnohdy spíš zkomplikují život a sázející by si hlavně měli uvědomit, že pravděpodobnost výhry je mizivá. 

psychiatr Karel Nešpor

„Celý humbuk kolem velké výhry je jedna velká reklamní kampaň. V podstatě se jedná o podlý trik, jak vytahat peníze z kapes lidí, kteří už žádné peníze nemají. V podstatě tak provozovatelé hazardu ženou lidi do náruče lichvářů a exekutorů.“ 

Sázet se přitom dá téměř na všechno. Nejčastěji lidé tipují sportovní výsledky. V minulosti se ale objevila i celá řada kuriózních kurzů. Lidé mohli například tipovat, jestli a kdy se ožení Jaromír Jágr nebo jestli spadne vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze.