Google Glass konečně k mání, ovšem pouze v USA

Praha – Nadšenci do moderních technologií si dnes poprvé můžou koupit brýle Google Glass. Uživatelům slouží jako malý počítač nebo chytrý telefon. V prodeji ovšem budou jediný den a jen ve Spojených státech. Cena je 1 500 dolarů plus daň, tedy v přepočtu minimálně 30 tisíc korun. Novinka vyvolává i negativní reakce. Vlastník brýlí totiž může natáčet vše (a kohokoliv), co má před očima.

K technologické novince se zatím dostal pouze okruh vyvolených. Teď se rozšíří, ale ne o mnoho. Google dnes na internetu prodá jen omezené množství brýlí - spíš testuje zájem a dělá si reklamu. 

Luděk Vokáč, redaktor serveru Technet

„Základním využitím stále zůstávají funkce, které jim dal Google. Je to klasické upozorňování na příchozí hovory, emaily nebo zprávy. Glass mohou sloužit také jako navigace.“

Napříkla Germán Burgos, asistent trenéra španělského týmu Atlético Madrid, použil Google Glass při nedělním zápase s Getafe. Aplikace mu dodávala informace o průběhu hry. Možná i proto jeho tým vyhrál. Podobné použití je zatím spíš výjimkou. Chytré brýle slouží hlavně jako servis a hračka. 

Obavy o ztrátu soukromí

Nadšení z nové vymoženosti u fanoušků však střídá obava o omezování soukromí. Zařízení totiž sbírá informace nejen o svém majiteli, ale i o jeho okolí. V některých amerických restauracích a barech už dokonce vstup s Glass zakázali. 

Google Glass v prodeji (zdroj: ČT24)

„Jak jsou data zajištěná? Jak je zaručená jejich bezpečnost? To je něco, před čím by lidé měli být ostražití a dávat pozor na to, jaká data sdílí a kde jsou uložená,“ myslí si viceprezident firmy Rapid7 Lee Weiner. V téhle oblasti se zdá, že Google má ještě asi co dohánět. Možná i právě proto s tím uvedením na trh zatím vyčkává, myslí si Vokáč. 

Oficiální datum širokého uvedení na trh zatím společnost nestanovila. Ví se jenom, že další zemí, kde se brýle začnou aspoň omezeně prodávat, má být Británie. 

Tzv. Glass Explorer, tedy nový vlastník Google Glass brýlí, musí splňovat následující požadavky:

  • být obyvatelem USA
  • být starší 18 let (včetně)
  • zaplatit za produkt 1 500 dolarů plus daň
  • uvést americkou doručovací adresu