Koncese na prodej alkoholu zdarma? Už jen zítra

Praha – Nejpozději zítra mohou podnikatelé zdarma získat koncesi na prodej lihovin. Zájem o ně však není příliš velký a ještě minulý týden počet žádostí zdaleka nedosahoval počtu subjektů registrovaných k podnikání v tomto oboru. Koncesi bude samozřejmě možné získat i po 17. dubnu, ale už pouze za poplatek od 500 do 1000 korun. Budou-li podnikatelé nadále nabízet tvrdý alkohol bez koncese, může jim hrozit až milionová pokuta. Problematice koncesí a pančovaného alkoholu se věnoval Speciál Ekonomiky ČT24.

Povinnost zažádat o koncesi vznikla na základě novely živnostenského zákona, kterou předložila vláda v reakci na metanolovou aféru. Ta vypukla v září 2012 a od té doby si vyžádala na pět desítek životů. Stát chtěl proto úpravou legislativy získat větší přehled o prodejcích lihovin a lépe chránit spotřebitele před závadným alkoholem (čtěte víc).

Podle zákona má každý podnikatel prodávající lihoviny s obsahem alkoholu nad 15 procent povinnost požádat do 17. dubna o koncesi. Po tomto datu ji může také získat, ovšem zaplatí za ni až 1000 korun.

Žádost o koncesi je možné

  • podat osobně na živnostenském úřadu
  • podat osobně prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINT)
  • zaslat poštou na živnostenský úřad
  • zaslat elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem
  • zaslat do datové schránky příslušného živnostenského úřadu

Novela živnostenského zákona zařadila do režimu koncesované živnosti prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin (stejně je tomu u jejich výroby). Obchodníci i hostinští měli šest měsíců na to, aby o koncesi požádali a získali ji zdarma.

Koncesi dostane v podstatě každý podnikatel, který o ni požádá. To kritizovali například zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Rozdávat koncesi kdekomu na požádání za laxních podmínek se mi nezdá být adekvátní situaci na trhu a problém to rozhodně nevyřeší,“ uvedl už dříve šéf svazu Zdeněk Juračka, podle kterého by měl koncesi získat podnikatel, který vede řádné podvojné účetnictví, je plátcem DPH a registruje tržby. Za zvýšení administrativní zátěže to nepovažuje.

obrázek
Zdroj: ČT24

V tuzemsku je podle informací ministerstva průmyslu a obchodu celkem 185 000 míst, kde je možné prodávat rozlévaný alkohol. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Mezi žadateli jsou kromě prodejců alkoholu také sdružení, která pořádají společenské a kulturní akce, jako jsou masopusty či zabijačky.

Kromě přísnějších podmínek v oblasti prodeje vláda zavedla taky snížení maximálního objemu spotřebitelského balení lihu ze šesti litrů na jeden. Zákon rovněž uložil povinnost pro všechny výrobce a distributory, kteří označují lihoviny kolkem, složit kauci pět milionů korun. Majitelé malých likérek nicméně takové opatření považují za likvidační a obávají se, že je donutí ukončit činnost.

Speciál Ekonomiky ČT24 k prodeji alkoholu a koncesím

Registrace výrobců i distributorů má usnadnit hledání pančovaného alkoholu. „Registrace je velice důležitá. V minulosti probíhal prodej alkoholu nekontrolovaně. Hledání závadného alkoholu bude daleko jednodušší,“ tvrdí Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Na trhu se nicméně pravděpodobně budou vždy objevovat podniky, které koncesi mít nebudou. Jak je odhalit? Mohla by zafungovat i vzájemná kontrola provozoven, které by upozornily na podnik, který jim neoprávněně „bere“ tržby. Pomoct by měly i živnostenské úřady.

„Živnostenské úřady budou především kontrolovat ty podniky, u kterých mají podezření, že si koncesi nevyžádaly,“ tvrdí Petr Kameník, ředitel odboru živností na ministerstvu průmyslu a obchodu. Zároveň upozornil, že vyžádat koncesi by si mělo ještě zhruba 20 tisíc podnikatelů činných v této oblasti.

Podnikatelé oslovení ČT vesměs tvrdí, že zažádání o koncesi bylo bezproblémové. Nicméně se shodují, že opatření je zbytečné. Podmínkou udělení koncese je beztrestnost.

Velikost černého trhu s akoholem a jak ho zmenšit?

„Odhady jsou podle našich zkušeností kolem 10 procent objemu prodeje alkoholu. Stát tak přichází zhruba o 700 milionů ročně,“ říká Jitka Danielová, ředitelka odboru spotřebních daní z generálního ředitelství cel ČR.

Myšlenku, jak zmenšit objem pančovaného alkoholu, představila v Ekonomice ČT24 bývalá investigativní novinářka Jana Lorenzová. „Pokud bych byla v parlamentu, tak bych navrhla čipování. To se sleduje alkohol od stočení alkoholu do lahve, po jeho prodání zákazníkovi,“ prohlásila.

Speciál Ekonomiky ČT24 k pančování alkoholu a koncesím (zdroj: ČT24)