Lékárny nabízející přípravky s lihem koncesi nepotřebují

Praha - Pro vyřízení bezplatné koncese na prodej alkoholu už zbývá jen zítřek. O povolení požádaly i stovky českých lékáren. Některé běžně užívané přípravky totiž obsahují líh. Jenže na poslední chvíli se farmaceuti dozvěděli, že mají výjimku a nic takového nepotřebují. Nikdo jim ale zásadní informaci nepředal. „Je nepřijatelné, aby tady téměř do toho nejzazšího termínu nikdo nevěděl, jak má být změna provedena,“ podotkl prezident České lékárenské komory Lubomír Chudoba.

Na lahvičku kapek proti nachlazení stejný kolek jako na láhev slivovice. Přesně tak měly od zítřka vypadat pulty lékáren. Bylinné kapky totiž spadly do stejného legislativního šuplíku jako panák alkoholu. Lékárníci navíc vycházeli z toho, že kvůli nim budou muset mít stejnou koncesi jako třeba hospodští.

Na poslední chvíli se však lékárníci dozvěděli, že se jich nařízení netýká. „Bylo to špatně pochopeno, protože lékárny, které prodávají líh jako součást potravinového doplňku stravy, nemusí vlastnit koncesi,“ vysvětlila mluvčí Celní správy ČR Martina Kaňková. Lékárníci takovou informaci bohužel nedostali ani na vyžádání u příslušných ministerstev.

Prezident České lékárenské komory Lubomír Chudoba:

„Je nepřijatelné, pokud má legislativa přinést nějakou změnu, tak aby tady téměř do toho nejzazšího termínu nikdo nevěděl, jak má být provedena.“

Zmatek byl také kolem klasické francovky - ta se prodává i v litrovém balení a obsah alkoholu je až 70 procent. Přežila prohibici a přežije i koncese. Denaturovaný líh totiž není primárně určen ke konzumaci, a proto celní správu nezajímá. Okolkovaná tedy nebude.