Češi si o Velikonocích rádi dopřejí jehněčí nebo kůzlečí pečínku

Praha – Zájem o jehněčí a kůzlečí maso v období Velikonoc každoročně rapidně vzroste. Ve zbytku roku ale Češi moc tomuto druhu masa neholdují, ročně ho v průměru každý sní ani ne půl kilogramu. Vepřového se přitom sní až stokrát víc.

Události: Na jaře stoupá spotřeba jehněčího a kůzlečího (zdroj: ČT24)

Češi snědí ročně asi 80 kilogramů masa, více než polovinu z toho představuje tradičně vepřové. Jeho spotřeba je tak proti skopovému, jehněčímu a kůzlečímu zhruba stonásobná. Výjimkou je ale období kolem Velikonoc, v těchto dnech je po tomto mase velká poptávka. „V předvelikonočním období zaznamenáváme nárůst prodejů v řádu desítek procent,“ potvrdila mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. 

I když je na jaře jehněčí k dostání třeba i v supermarketech, lidé čím dál častěji chodí do menších řeznictví. U zákazníků jde takové zboží doslova na dračku. Kdo si ho neobjednal už před několika týdny, většinou už v obchodě nepořídí. 

České telecí je výjimka

K dostání je na objednávku třeba také kůzlečí maso. Jedno celé kůzle váží asi 5 kilo a stojí kolem tisícikoruny. Výjimkou je ale na pultech řeznictví české telecí. „České telecí je bohužel velice sporadicky, protože našim farmářům se vyplatí tele nechat dorůst do krávy nebo do býka,“ říká řezník František Kšána, který dováží telecí maso třeba z Holandska. 

Spíš než telecí řízek tak v českých kuchyních častěji končí třeba jehněčí hřbet. Díky zájmu roste i počet chovaných ovcí. „Zájem je opravdu veliký, protože v roce 2000 se chovalo 80 tisíc ovcí, v letošním roce asi 230 tisíc kusů,“ říká předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš. Část se přitom vyváží i do zahraničí. „Sezónní přebytky nabídky jehňat se prodávají do Rakouska a Německa, kde spotřebu zvyšují hlavně islámské menšiny,“ doplňuje Mareš. Na západ podle něj vyvážejí především větší chovatelé. 

Počet ovcí v ČR
Zdroj: ČT24

Jehněčí přitom patří v Česku k dražším masům. Před Velikonocemi či Vánocemi navíc rostou jeho ceny zhruba o 20 korun na kilogram. Například kilogram chlazené kýty bez kosti, která patří k nejprodávanějším částem jehněčího, se pohybuje v případě českého původu okolo 400 Kč bez DPH. U masa z Nového Zélandu, který je největším producentem jehněčího na světě, je zhruba o 80 korun nižší.