Český soud poprvé vynesl rozsudek smrti nad firmou

Praha - Krajský soud v Praze dal za pravdu verdiktu Okresního soudu v Benešově a zrušil firmu Lex Prag z Pyšel. Potrestal taky její jednatele, jak informovaly Hospodářské noviny. Společnost nepodávala daňová přiznání a neodváděla DPH. Stát tak připravila téměř o milion korun a stala se první firmou, kterou trestná činnost stála existenci.

„Obžalovaná právnická osoba vykonávala pouze činnost spojenou s trestnou činností,“ odůvodnila rozsudek benešovská soudkyně Zdeňka Dufková. A zatímco jednatelé dostali osmnástiměsíční, respektive třicetiměsíční podmíněný trest, firmu soudkyně potrestala zrušením. Následně v úterý verdikt potvrdil i Krajský soud v Praze a proti rozsudku se už nejde odvolat.

Smrt už mrtvé firmy

Firma poskytovala strážní služby, nyní však stát do její provozovny pošle likvidátora. I když podle soudkyně ale už nebude moci co likvidovat. Firma totiž už nemá žádný majetek a dva roky nevykovává žádnou činnost.

„Pokud to byla skořápka, přes níž byla páchána trestná činnost, je to jen logické. Co s takovou firmou?“ uvedl k verdiktu advokát Tomáš Gřivna. Podle něj se v tomto případě jedná o „smrtící“ trest pro vlastně již mrtvou firmu. A jako odstrašující příklad to podle něj příliš působit asi nebude.

Opatření zatím není příliš úspěšné

Zákon o trestní odpovědnosti firem platí v Česku už dva roky. Soudy podle něj vynesly sedm pravomocných rozsudků, i když v pěti případech byla trestem pro firmu jen pokuta několik desítek tisíc korun. Ve dvou pak společnosti musí na své náklady zveřejnit rozsudek v médiích.