Malé podniky si začínají věřit, proinvestují víc než loni

Praha – Větší důvěra v ekonomiku se začíná projevovat ve výdajích podnikatelů. Malé a střední firmy chtějí letos proinvestovat celkem 371 miliard korun. To je o 18 miliard víc než loni. Právě menší podniky zasáhla ekonomická krize nejvíc a stále mají problém získat od bank úvěry.

Malé a střední firmy budou letos víc investovat (zdroj: ČT24)

Průměrná investice českých firem, které zaměstnávají méně než 250 lidí, by měla v letošním roce dosáhnout hodnoty 1,65 milionu korun. Vyplývá to z pravidelného mezinárodního průzkumu Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků, který realizovala GE Capital EMEA, mateřská společnost GE Money Bank.

„Česká ekonomika začíná růst a malé a střední podniky na to pružně reagují. Firmy investují hlavně proto, aby modernizovaly svoje výrobní kapacity. Stoupá nicméně počet podnikatelů, kteří již do modernizace výroby investovali a teď ji potřebují rozšířit, aby pokryli rostoucí poptávku,“ vysvětlil Jan Novotný, ředitel komerčního bankovnictví GE Money Bank.

Největší objem investic plánují podniky již tradičně vložit do modernizace a rozšíření výrobních kapacit (187 miliard korun). Na pomyslné druhé pozici se umístil rozvoj a obnova firemního vozového parku (103 miliardy korun). Téměř 38 miliard korun plánují malé a střední firmy vložit do IT nebo na vybavení kanceláří.

Proč firmy investují?

  1. obnova zastaralého vybavení (55 % podnikatelů)
  2. posílení efektivity a produktivity výroby (52 %)
  3. zvýšení kapacity výroby tak, aby dokázala pokrýt nové zakázky (26 %)

Investice by mohly být i vyšší, ale podniky se v posledních letech potýkají s horší dostupností úvěrů. Banky totiž nastavily přísnější podmínky. „Firmy jsou nuceny investovat z vlastních prostředků, a to logicky trvá déle,“ vysvětluje Karel Havlíček, šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Není tedy výjimkou, že si podnikatelé půjčují mezi sebou. Podle stejného průzkumu o nějaké formě úvěru od svých odběratelů či dodavatelů uvažuje víc než polovina firem. Podmínkou je však dlouhodobá spolupráce a vzájemná důvěra. Pak je například možné poskytnout delší splatnost faktur.

Malým podnikům se však opravdu uleví teprve tehdy, až ekonomický růst vydrží delší dobu a banky opět uvolní podmínky pro poskytování půjček. Za významnou bariéru pro investice považuje třetina podnikatelů také nejisté ekonomické prostředí.

SROVNÁNÍ: PROGNOŹA VÝVOJE ČESKÉ EKONOMIKY

2014

  • Ministerstvo financí 1,7 %
  • Česká národní banka 2,2 %
  • Česká bankovní asociace 1,9 %

2015

  • Ministerstvo financí 2,0 %
  • Česká národní banka 2,8 %
  • Česká bankovní asociace 2,5 %