Vojenské manévry přijdou Putina zřejmě draho

Moskva – Putinovo dobrodružství na Ukrajině stojí ruskou státní kasu nemalé prostředky. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Ruská centrální banka, a nyní o nich píše Wall Street Journal. Přitom premiér Dmitrij Medvěděv dnes ve Státní dumě prohlásil, že Rusko je schopné minimalizovat dopad všech sankcí, kterým kvůli ukrajinské krizi čelí. Dodal, že prioritou vlády je zmírnit především jejich ekonomický dopad.

Anexe Krymu spolykala 7 miliard dolarů (140 miliard korun), a tím výdaje Ruska rozhodně nekončí. Bývalý ministr financí Alexej Kudrin například vypočítal, že ruské manévry na Ukrajině mohou státní kasu vyjít až na 160 miliard dolarů (tři biliony korun) jen za tento rok, kvůli čemuž bude ruská ekonomika letos stagnovat.

Investoři navíc letos ze země stáhli přes 50 miliard dolarů. A do konce roku by se tato částka podle odhadů mohla více než ztrojnásobit. Další desítky miliard dolarů by pak Rusko mohlo ztratit kvůli zpomalení ekonomiky, či dokonce recesi. Horšímu vývoji zatím brání příjmy z vývozu ropy a plynu.

ekonom Miroslav Zámečník

„Dlouhodobě Rusko poroste hodně pomalu. Má velký demografický problém a taky problém s nízkou mírou investic. Ty jsou mnohem nižší, než by Rusko potřebovalo. Vždyť tam nejsou vyasfaltované ani okresní silnice.“

Zatím se ale zdá, že Rusové jsou ochotni zvýšené náklady na současnou zahraniční politiku nést. Vstřícnější chování Moskvy na mezinárodním poli z posledních dní ale podle některých názorů naznačuje uvědomění Kremlu, že tato ochota nemusí být nekonečná.

Horizont ČT24: Kolik stojí Rusko Ukrajina? (zdroj: ČT24)

Kyjev se po levnějším plynu poohlédne na západě

Plynová politika, které zvedla ceny pro Ukrajinu o 80 procent a uložila jí doplatek v hodnotě několik miliard dolarů za předchozí slevy na energie, se Rusku může brzy vymstít. Pro Kyjev to totiž může být impuls hledat zásoby plynu u jiných evropských států, které jsou v tomto ohledu mnohem přívětivější. Už 9. dubna Ukrajina pozastavila nákup ruského plynu do té doby, než se spor o ceny vyřeší.

Situace může být pro Rusko ještě neuspokojivější, pokud Západ zvýší ekonomický tlak a zavede další sankce. Ty prozatímní dnes označil ministerský předseda za zvláštní motivaci k tomu, aby Rusko vytvořilo vlastní platební systém. Poslancům rovněž řekl, že Rusko bude se svým energetickým exportem trvat na férovém přístupu k zahraničním trhům. Pokud to podle premiéra bude nutné, Moskva se obrátí s žádostí o právní kroky či arbitráž na Světové obchodní organizace (WTO).  

Dmitrij Medvěděv v Davosu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Bude se Rusko proti sankcím bránit?

Rusko již v polovině dubna oznámilo, že uvažuje o žalobě na Spojené státy u WTO kvůli americkým sankcím, které zasáhly ruské banky. Finanční domy následně čelily vlně vybírání vkladů. Evropská unie i USA také po ruské anexi vydaly seznam osob, převážně ruských, ukrajinských a krymských politiků, kterým zakázaly vstup na své území a zmrazily jim majetek. Spojené státy černou listinu od té doby několikrát rozšířily.

Rusko podle Medvěděva čelí bezprecedentnímu tlaku kvůli komplikovanému stavu světového hospodářství, diplomatickému klimatu a domácím strukturálním potížím. Přestože postavení Ruska na mezinárodním poli utrpělo značný otřes, prezident Putin doma zažívá nečekaný nárůst popularity. Nicméně v dohledné době pro Kreml bude zřejmě mnohem složitější ignorovat reálné ceny, které souvisí s jeho zahraniční politikou.