Tuskův recept proti ruskému plynu: Vytvořme energetickou unii

Londýn - Polský premiér Donald Tusk vyzval Evropskou unii k vytvoření energetické unie, která by ukončila dominanci Ruska v zásobování Evropy plynem a zajistila svým členům energetickou bezpečnost. Tusk v článku zveřejněném dnes v listě Financial Times připomněl, že EU začala právě jako spolupráce v energetice a na poli uhlí. „Navrhuji proto energetickou unii. Ta vrátí Evropské společenství k jeho kořenům,“ napsal Tusk, který bude ve středu jednat v Bruselu. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv řekl, že prohlášení Evropské unie o dovozu amerického plynu, který by pomohl snížit energetickou závislost na Rusku, je jen trik.

Prvním prvkem takové unie by byl vznik celoevropského orgánu, který by nakupoval plyn pro všech 28 zemi EU. Dalším prvkem energetické unie by byla úmluva, že pokud bude jedné nebo více zemím hrozit odpojení od dodávek plynu, ostatní mu v rámci „mechanismu solidarity“ pomohou. „Dnes nejméně deset členů EU závisí na jediném dodavateli - Gazpromu - z více než poloviny své spotřeby. Některé jsou na ruském, státem ovládaném gigantu závislé zcela,“ dodal premiér.

Dalším principem unie by bylo podle něj plné využívání zásob fosilních paliv, včetně uhlí a břidlicového plynu. „Ve východních státech EU, mimo jiné v Polsku, je uhlí synonymem energetické bezpečnosti. Žádná země by neměla být k těžbě surovin nucena, žádné by se v tom ale nemělo bránit - pokud to bude dělat udržitelným způsobem,“ píše Tusk. „Potřebujeme bojovat za čistší planetu, ale musíme mít zajištěný přístup k energetickým zdrojům.“

Energetická unie by rovněž zajišťovala dohody o nákupu plynu od vývozců mimo Evropu - například z USA nebo Austrálie. EU by podle Tuska rovněž měla posílit dohodu o energetické spolupráci mezi sebou a osmi východními sousedy z roku 2005, aby rozšířila evropský trh plynu na východ. „Bez ohledu na to, jak se vyvine střet o Ukrajinu, jedno ponaučení je zřejmé: Přílišná závislost na ruské energii Evropu oslabuje,“ uvedl Tusk.

Plynárna
Zdroj: ISIFA

Medvěděv: Evropská prohlášení o dovozu plynu a snížení závislosti jsou trik

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv řekl, že Evropa „blufuje“, když hovoří o dovozu plynu z USA místo z Ruska. Prohlášení Evropské unie o dovozu amerického plynu, který by pomohl snížit energetickou závislost na Rusku, jsou podle Medvěděva trikem a Moskva se prý více než kdy v minulosti zajímá o rozložení svého energetického exportu na více trhů. Premiér v této věci zmínil vývozní projekty týkající se Asie. Poslancům rovněž řekl, že Rusko bude se svým energetickým exportem trvat na férovém přístupu k zahraničním trhům. Pokud to podle premiéra bude nutné, Moskva se obrátí s žádostí o právní kroky či arbitráž na Světovou obchodní organizaci.

Gazprom zvýšil loni své prokázané rezervy plynu o třetinu

Ruský plynárenský gigant Gazprom zvýšil v loňském roce své prokázané rezervy plynu o téměř třetinu. Díky novým polím a těžebním projektům bude moci uspokojovat rostoucí poptávku Evropy a zároveň rozšiřovat své trhy v Asii. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Pokrývá zhruba čtvrtinu až třetinu evropské poptávky po plynu. Firma loni zvýšila vývoz do Evropy o 16 procent na 161,5 miliardy krychlových metrů.