Definitivně o Paskově: 600 milionů od státu a těžba do roku 2017

Praha - Stát se definitivně dohodl s firmou NWR na prodloužení těžby na Dole Paskov na Karvinsku do roku 2017. Stát přispěje 600 miliony korun na sociální program pro horníky. Dohodu musí ještě schválit vláda. V případě, že by ale výrazně klesly ceny uhlí, vyhradila si firma právo od dohody odstoupit a případně důl uzavřít dřív.

Stát přispěje 600 milionů korun na podporu horníků z Dolu Paskov. „Je to podpora podmíněná tím, že OKD bude do roku 2017 na vlastní náklady provozovat těžbu na Dole Paskov a že bude udržovat minimální kmenový počet zaměstnanců ve výši 1 800 zaměstnanců. V roce 2017 pak může dojít k postupnému snižování zaměstnanců dolu až na hranici 1 600 zaměstnanců,“ nastínil podmínky dohody ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Zdůraznil přitom, že státní peníze půjdou do kapes horníkům, a nikoli těžební firmě. 

Jenže finální dohoda obsahuje také významné „ALE“. Firma NWR se v ní pojistila proti případnému poklesu cen uhlí. V případě, že by cena klesla pod 110 dolarů za tunu po tři po sobě následující čtvrtletí, bude moci od dohody ustoupit a uzavřít důl dříve. 

Ministr Mládek ale doplnil, že v opačném případě, kdy by ceny uhlí naopak stoupaly a NWR by začala na těžbě vydělávat, bude moci naopak od dohody ustoupit stát. 

Petr Jonák, ředitel pro vnější vztahy NWR

„Aby Paskov byl udržitelný sám o sobě a mohl těžit  i po roce 2017, tak se bavíme o úrovni cen uhlí kolem 180 dolarů (za tunu) a výše.“ 

Kdo ponese náklady na uzavření dolu, není jasné

Oproti původní dohodě, kterou uzavřel s NWR ministr financí Andrej Babiš, finální podoba smlouvy neobsahuje závazek NWR, že firma uhradí náklady na útlum těžby na Dole Paskov. Ministr Mládek naznačil, že nyní tedy není jisté, zda suma za sanaci dolu ve výši půl miliardy korun nakonec nespadne na stát. 

Vláda bude dohodu schvalovat na své schůzi v pondělí 28. dubna. Poté ještě musí dohodnutou pomoc schválit i Evropská komise.

Důl Paskov

… je dlouhodobě ztrátový, loňská ztráta dosáhla 1,2 miliardy korun. Důl vlastní společnost OKD. Ta loni rozhodla o tom, že pokud nepomůže stát, uzavře důl ke konci roku 2014.

Firma OKD je stoprocentně vlastněna firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Společnost NWR zase téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala. V Dole Paskov pracují přibližně tři tisícovky lidí. S uzavřením dolu proto nesouhlasili odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit.

  • Jan Mládek, ministr průmyslu: „Tato věc není v žádném případě precedentní. Problém je, že když máte podnikatele,k terý za sebou nechává nějakou škodu, kterou je nutné odstranit, tak je třeba vytvářet rezervy. Ten zásadní problém je v tom, že ty rezervy se vytvářely pouze posledních deset let, kdy jsou na vázaném účtu  - zhruba 700 milionů. To ale rozhodně nestačí na sanaci celého OKD, ke které dříve, či později dojde. Z toho bychom se měli poučit a v případě OKD už to asi nepomůže, ale máme třeba hnědoúhelné hornictví, kde by peníze měly být ukládány už během těžby do nějakého fondu.“

Podle pravicových opozičních stran znamená dohoda státní dotaci pro soukromou firmu. Řešení je podle nich nejen nespravedlivé ve vztahu k menším firmám, které už zkrachovaly, ale vytváří i nebezpečný precedens do budoucna. „Není to optimální, zakládá to riziko velkého morálního hazardu pro větší firmy,“ varuje Jan Skopeček z ODS. „Je to otevřená Pandořina skřínka. Každá firma, která je v rizikovém regionu, může říct - daňový poplatníku, dej, jinak budeme propouštět,“ přidává se s kritikou Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reportáž P. Daňkové a R. Wiglasze (zdroj: ČT24)