Farmaceutické ledy se prolomily, Novartis a GSK se otřásají v základech

Praha – Světový farmaceutický byznys zažívá nebývalý otřes. Dvě z největších farmaceutických firem, Novartis a GlaxoSmithKline (GSK), totiž podepsaly dohodu za zhruba 28,5 miliardy dolarů (necelých 567 miliard korun), v jejímž rámci si navzájem přeskupí divize i klíčové sféry podnikání.

Zatímco švýcarský Novartis od konkurenta odkoupí za 16 miliard dolarů (v přepočtu 318 miliard korun) jeho onkologickou divizi, britský GSK na oplátku získá za 7,1 miliardy dolarů (141 miliard korun) téměř celou jednotku vakcín. 

Přeskupování sil

Tím však změny nekončí. Novartis totiž zároveň prodá americké společnosti Eli Lilly za 5,4 miliardy dolarů (107 miliard korun) svou veterinární divizi. GSK a Novartis navíc vytvoří společný podnik zdravotních produktů pro běžné spotřebitele. 

Největší světové farmaceutické firmy se tak snaží soustředit na své klíčové projekty. Věří, že se jim těmito kroky podaří ozdravit finance i zajistit vyšší zisky a marže. Změny se přitom dotknou asi 15 tisíc zaměstnanců Novartis a GSK.

GlaxoSmithKline
Zdroj: ČTK/AP/Matt Rourke

Už o víkendu se objevily spekulace, že americký gigant Pfizer oslovil s návrhem na převzetí svého britského konkurenta AstraZeneca. V předchozích krizových letech se přitom podobně rozsáhlé obchody objevovaly jen zřídka.

A že se akvizice ve farmaceutickém sektoru rozjíždí, potvrzuje i zpráva, podle které americký výrobce botoxu Allergan dostal nabídku na převzetí za zhruba 47 miliard dolarů (935 miliard korun). Zájem o něj má kanadská firma Valeant Pharmaceuticals.

Trhům se oznámené změny nebývale líbily. „Evropa se po velikonočních svátcích pěkně zazelenala. Hlavním tahounem růstu jsou netypicky farmaceutické společnosti,“ komentoval výsledky akcií makléř Patria Direct Tomáš Kálal. 

Největší farmaceutické firmy
Zdroj: ČT24/Financial Times Global 500