Babišovi navzdory: Dividenda ČEZu jen 40 korun

Praha - Představenstvo ČEZu nehodlá akcionářům vyplatit celý loňský zisk, jak v březnu požadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vedení firmy na místo toho navrhlo za rok 2013 dividendu ve výši 40 korun za akcii. Částka navrhovaná k výplatě tak představuje 61 procent z konsolidovaného zisku po zdanění.

Když návrh představenstva schválí v červnu i valná hromada, stát by jako majoritní vlastník získal přes 15 miliard korun. Ministr financí Babiš přitom v březnu prohlásil, že by firma mohla vyplatit akcionářům celý loňský zisk, tedy 35,2 miliardy korun. To by představovalo dividendu 65 korun za akcii, takže by stát utržil 25 miliard korun.

Vedoucí zástupci ČEZu nakonec navrhli dividendu ve stejné výši, jakou energetický gigant vyplácel za rok 2012. 

Zhruba 40 až 45 procent zisku totiž firma dosud ponechávala na investice. Představenstvo při návrhu postupovalo v souladu s touto politikou, na dividendách by chtělo vyplatit celkem 21,5 miliardy. „Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu,“ uvedl dříve ministr.

Andrej Babiš
Zdroj: Jan Koller/ČTK

Struktura akcionářů ČEZu

  • český stát 69,78 %
  • ostatní právnické osoby 22,92 %
  • fyzické osoby 7,3 %

Centrální banka už Babišovy výroky řeší

Česká televize přitom minulý týden informovala, že výroky Andreje Babiše týkající se rozdělování dividend ČEZu prověřuje také Česká národní banka. Když totiž před třemi týdny šéf státní kasy prohlásil, že by celý loňský zisk ČEZ mohl připadnout akcionářům (mezi nimi má stát téměř 70procentní podíl), cena akcií krátkodobě výrazně stoupla.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se na rozdělení zisku bude muset shodnout celá koalice. „Pokud jde o dividendovou politiku ČEZ, je to rozhodnutí majoritního akcionáře. Já předpokládám, že o tom ještě budeme v koalici jednat. Měli bychom vzít v úvahu i to, jaké investiční aktivity ČEZ plánuje v nadcházejícím období,“ konstatoval předseda vlády.

ČEZ nicméně není jedinou státní firmou, jejíž peníze by mohly přilepšit státnímu rozpočtu. V minulosti už se mluvilo třeba o Lesích České republiky, společnosti ČEPRO, České poště nebo Státním ústavu pro kontrolu léčiv.

Hospodářské výsledky 

ČEZu loni klesl meziročně zisk o víc než 12 procent na 35,2 miliardy korun a výhled pro letošní rok ukazuje na další pád - čistý zisk by měl klesnout zhruba o pětinu. Nicméně hotovosti má firma dost, zhruba 25 miliard.