Portugalsko se úspěšně vrátilo na dluhopisové trhy

Lisabon - Portugalsko má za sebou první veřejnou aukci státních dluhopisů od dubna 2011, a hned hlásí úspěch. Vládě se totiž podařilo prodat desetileté dluhopisy za 750 milionů eur (přes 20 miliard korun), ovšem za pětkrát menší výnos než v minulosti. Země se tak vrací na kapitálové trhy v dobré kondici a zdá se, že má nakročeno k hladkému opuštění mezinárodního záchranného programu.

Poptávka po dluhopisech mohutně překročila nabídku. Průměrný výnos dluhopisů dosáhl 3,57 procenta. Přitom když v lednu 2012 vrcholila dluhová krize, úroky u portugalských dluhopisů na trhu se vyšplhaly až na hodnotu 18,29 procenta.

„Dnešní aukci portugalských dluhopisů lze z pohledu výnosu považovat za velký úspěch. Ukazuje to na fakt, že investoři zemi opět začínají věřit. Už v únoru přitom vydělalo Portugalsko prodejem dluhopisů s desetiletou splatností tři miliardy eur. Ekonomická situace země ale stále ještě není dobrá. Tamní hospodářství má stále co napravovat,“ komentoval zprávy z Portugalska makléř brokerjetu ČS Josef Novotný.

Výnosy na osmiletém minimu

Nyní se výnos desetiletých dluhopisů, respektive náklady na financování dluhu propadly až na nejnižší hodnotu od roku 2006, píše agentura Bloomberg. „Je to dobrý výsledek, který nám poskytuje naději pro budoucnost,“ uvedl k dnešní aukci portugalský premiér Pedro Passos Coelho. „Prokázalo se, že Portugalsko se dokáže samo financovat,“ doplnil jej analytik Filipe Silva ze společnosti Banco Carregosa.

Portugalská vlajka
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Alfredo CarriAn GarcA-a

Na Portugalsko teď čeká rozhodnutí, jestli spojí ukončení programu se žádostí o záložní úvěr od eurozóny. Dnešní aukce dluhopisů signalizuje, že země by se mohla obejít i bez záložního úvěru, myslí si analytik Nicholase Spira ze společnosti Spiro Sovereign Strategy.

  • Portugalsko muselo v roce 2011 kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o záchranný úvěrový program v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu korun). Program skončí letos v červnu.  
  • Na začátku dubna se po čtyřech letech vrátilo na dluhopisové trhy i Řecko. Také to s nabídnutými bondy slavilo úspěch – poptávka investorů osminásobně překročila nabídku.