Využít svátek pro velký nákup? Už ne, navrhují senátoři

Praha – Senátoři v prvním čtení podpořili návrh na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích. Zavřeno by měly mít o sedmi státních svátcích. Za porušení nařízení by mohla hrozit peněžitá sankce od jednoho do pěti milionů korun. Zaměstnanci obchodů o velikosti nad 200 metrů čtverečních tak přijdou o možnost jít do práce a mít stoprocentní příplatky.

Návrh senátorů počítá s tím, že by obchodní domy měly mít zavřeno o sedmi státních svátcích, o Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Porušení zákazu by pro obchodníky znamenalo peněžité sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů.

Na jaké dny bude v obchodních centrech zavřeno:

  • Nový rok
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • Vánoční svátky 25. a 26. prosince

V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Koho se omezení týkat ne/bude:

NE: Obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlakových a autobusových nádražích a prodejny ve zdravotnických zařízeních.

ANO: Zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy.

V obchodních centech se každá plocha počítá zvlášť - pod jednou střechou tak větší obchody zavřou, menší naopak zůstanou otevřené.

Pro některé budou svátky konečně obdobím klidu, kdy si odpočinou od práce a budou mít čas na své blízké. Jiné návrh senátorů moc nepotěšil - za práci o svátcích se totiž počítají stoprocentní příplatky.

Svaz obchodu a cestovního ruchu je přesvědčen, že by o prodejní době měla rozhodovat jen poptávka. Výhrady mají i politici. Jaroslav Kubera (ODS) tvrdí, že by si měli otevírací dobu určovat sami obchodníci. Celá ODS návrh označila za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

Český zákazník chce mít možnost nakupovat pořád

„Český zákazník je zvyklý mít možnost nakupovat kdykoliv. Někdy dokonce až 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ říká mluvčí společnosti AHOLD Judita Urbánková.

Omezení otevírací doby není u sousedů nic nového

Německo: Evropští obchodníci jsou v prodejních dobách daleko víc omezeni zákonem – jako například v Německu. Z poměrně přísných zákonů o prodejní době mají výjimku snad jen obchody na nádražích a letištích. Přesné podmínky určují jednotlivé spolkové země, většinou ale zakazují prodej o nedělích a svátcích. V Berlíně smějí obchody otevřít maximálně o dvou adventních nedělích.

Slovensko: Už sedmým rokem zde platí, že 25. prosince a 1. ledna zůstanou obchody zavřené. Na Štědrý den musí skončit s prodejem nejpozději v poledne – jinak jim hrozí pokuta přes dva a půl milionu korun.

Polsko: Obchody zavírají na 12 svátečních dní v roce

Zkrácení prodejní doby (zdroj: ČT24)