Rating Ruska kvůli Ukrajině klesá

Moskva – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila Rusku známku o jeden stupeň, těsně nad spekulativní pásmo. Jako důvod uvedla napětí kolem ukrajinské krize, které vedlo k masivnímu odlivu kapitálu z Ruska. Tamní ministr hospodářství Alexej Uljukajev označil zhoršení ratingu za politicky motivovaný krok.

Na rating Ruska agentura Standard & Poor's nesáhla víc než tři roky, od prosince 2008. Teď ji ale napětí na Ukrajině přinutilo jednat. Snížila zemi známku na stupeň BBB minus, na poslední stupeň v investičním pásmu. „Snížení ratingu odráží riziko pokračování výrazného odlivu kapitálu, který jsme zaregistrovali v prvním čtvrtletí,“ zdůvodňuje agentura. 

To řadí Rusko do stejné škatulky jako třeba Brazílii nebo Ázerbájdžán. Výhled zůstává i nadále negativní. Další zhoršení může podle agentury brzy následovat. A to v případě, že by došlo k otevřenému vojenskému střetu a nastartování rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí. 

Podle odhadů ruské centrální banky odtekl ze země jen v prvním čtvrtletí kapitál za zhruba 64 miliard dolarů. Světová banka pak spočítala, že za celý letošní rok by mohl odliv dosáhnout až 150 miliard. A tamní ekonomika by mohla kvůli ukrajinské krizi klesnout o téměř dvě procenta.

Podle analytičky společnosti Bossa Michaly Moravcové je pro Rusko odliv zahraničního kapitálu velký problém, navíc předpovídá, že po snížení ratingu se tento odliv ještě zintenzivní. Moravcová ale na druhou stranu věří, že až se situace kolem Ukrajiny uklidní, investoři se zase do Ruska vrátí. 

Ruská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu 

I tak se ale ruská ekonomika v poslední době potýká i s dalšími dopady napětí mezi Moskvou, Kyjevem a Západem. Rubl v důsledku ukrajinské krize od začátku letošního roku oslabil vůči dolaru téměř o osm procent, což tlačí vzhůru spotřebitelské ceny. Kvůli slabému rublu a inflačním rizikům dnes překvapivě ruská centrální banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu na 7,5 procenta z předchozích sedmi procent.  

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová navíc začátkem dubna předpověděla, že tempo růstu ruské ekonomiky v letošním roce s největší pravděpodobností klesne pod jedno procento. 

Vydáno pod