Lék na dopravní zácpy v Bogotě - létající taxi

Bogotá - Kolumbijští taxikáři našli řešení pro věčně ucpané ulice v hlavním městě Bogotě - místo po zemi se pohybují ve vzduchu. Tamní obyvatelé stráví v zácpách hodiny denně. Taxi-vrtulníky teď přepraví cestující přes celou metropoli za několik minut.

Kolony na řidiče v Bogotě čekají v jakoukoli denní i noční hodinu. Právě proto je usednutí za volant velkou zkouškou trpělivosti. I když bylo zlepšení dopravy jedním z hlavních témat předvolební kampaně prezidenta Juana Manuela Santose, ani o čtyři roky později se zácpy v kolumbijských městech nezmenšily. 

Carlos Valencia, firma Heli Air Bogota

„Už mě to přestalo bavit. Bydlím ve měste Čia a jen do Bogoty, kde pracuji, mi to kvůli kolonám trvá dvě hodiny. Napadlo mě, že problém jednoduše vyřeší helikoptéry.“ 

Zatím jich podnikatel Carlos Valencia provozuje šest. První taxi-vrtulníky poprvé vzlétly letos v dubnu. Své zákazníky si našly okamžitě. Místo obvyklé hodiny a půl totiž nabízí cestu ze severu na jih Bogoty za pouhých sedm minut. 

Létající taxi v Bogotě (zdroj: ČT24)

Jen pro movitější

Za rychlost a neobvyklou podívanou si zákazníci připlatí - jedna cesta stojí 150 amerických dolarů na osobu, tedy skoro tři tisíce korun. Létající taxi proto využívají hlavně zaměstnanci velkých firem. 

Rychle se rozvíjející podnikání ale brzdí zásadní problém - v Bogotě je 23 soukromých heliportů, ovšem taxíkům jsou k dispozici jen čtyři. „Už jednáme o zpřístupnění dalších přistávacích ploch. Doufám, že je to jen otázka času, kdy se nám podaří město víc propojit,“ dodává Valencia. 

Vzdušné taxi se už prosadilo i v jiných světových metropolích, kde dopravu ochromují zácpy - například v Sao Paulu, New Yorku nebo Miláně.