Chcete vědět, kolik dlužíte? Využijte on-line úvěrovou zprávu

Praha - Pokud chcete vědět, kolik peněz dlužíte bankám a úvěrovým společnostem, máte novou možnost, jak to zjistit on-line. Údaje z bankovního i nebankovního úvěrového registru vám totiž umožní získat web kolikmam.cz. Služba je ale placená a podle šéfredaktora serveru Měšec.cz Dalibora Chvátala je cena za úvěrovou zprávu v elektronické podobě příliš vysoká.

Jak informace získám?

„Je to jednoduché, stačí se zaregistrovat. Prostřednictvím dobírky nebo platby on-line si vygenerujete výpis, který zároveň i zaplatíte. Výpis (úvěrová zpráva) obsahuje veškeré existující, historické i žádosti o úvěry. Je tam jakýkoli záznam o úvěrové historii,“ potvrdil pro ČT šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Služba je předražená

Jeden výpis z registru získaný na webu přijde na 160 korun, platí se ale zvlášť za výpis z bankovního registru a za výpis z nebankovního registru. Dohormady teda žadatel vytáhne z peněženky 320 korun, což není úplně adekvátní cena za službu v elektronické podobě.

"Přímo úměrně k české mzdě to není optimální. Částka 160 korun mi připadá hodně peněz. Cena takového výpisu by měla být mezi 60 a 80 korunami," doplnil Chvátal. Výhodnější je proto požádat přímo provozovatele registrů o papírový výpis, který stojí celkem 200 korun. Vyhotovení však trvá zhruba měsíc, proto se to vyplatí pouze těm, kteří nepotřebují výpis urgentně.

Podle Dalibora Chvátala je služba předražená (zdroj: ČT24)

Chvátal varuje před podvodníky: Podle šéfredaktora existují společnosti, které parazitují na trhu úvěrových společností. Nedozvíte se žádné úvěrové závazky. Obě společnosti působí velmi neseriózně. Dotčené společnosti se k nařčení zatím nevyjádřily.

  • Jedna nabízí službu Výpis bezdlužnosti poskytovanou společností Centrální registr dlužníků.
  • Druhá společnost pak nabízí službu Scoring bonity.