Samočistící vůz – z lesa do města už ne přes myčku

Praha - Bláto, prach či silniční nečistoty na povrchu auta už nebudou jednoznačným důvodem k zajetí do myčky. V Británii se testuje speciální nanonátěr, který zachovává lak auta bez špíny. Technologii nyní zkouší automobilka Nissan na modelu Note. Nátěr by mohl být v budoucnu zařazen jako doplňková výbava a jeho cena by se pohybovala zhruba kolem 15 000 korun - což však bude možná pro mnohé důvod, proč se o umytí svého vozu postarají „postaru“.

Nanolak odpuzuje špínu a tím by mohla být odstraněna nutnost mytí vozu. Vyjet z pole rovnou do centra velkoměsta by tak už nemusela být ostuda. Nutno však říct, že pro někoho je mytí auta koníček, kterým si rád zříjemní sobotní dopoledne, a proto mu nový „výmysl“ inženýrů ze společnosti UltraTech International, která nanolak testuje, nepřináší nic zajímavého.

Proces fungování: Ochranná vrstva vzduchu, která se vytváří mezi lakem a okolím, brání tomu, aby se na povrchu vozu zachytávala voda a silniční nečistoty. Dobrou reakci vykazuje fólie na déšť, aerosol, mráz, mrznoucí déšť i stojící vodu.

Nicméně nic není zadarmo a za tento nátěr si zákazník v budoucnu připlatí rovných 15 000 korun. Ve srovnání s vjezdem do myčky, kde stojí program v průměru 80 korun, se tedy investice vrátí po necelých 190 navštíveních mycí linky.