ČSSD chce paušály povolit jen pro živnostníky s obratem do milionu

Praha – Sociální demokraté chtějí prosadit další změnu výdajových paušálů pro živnostníky. Od příštího roku by mohli mít nárok na výhodu pouze podnikatelé s obratem nižším než 1 milion korun ročně. Zatímco lidovci jsou ochotní o plánu ČSSD jednat, ministr financí Andrej Babiš je vůči němu skeptický. Navrhuje benevolentnější limit až do dvoumilionového obratu a navíc jen pro ty živnostníky, kteří si mohou odečítat šedesátiprocentní paušál.

Paušály striktně jen u drobných živnostníků, prosazuje ČSSD (zdroj: ČT24)

Právě šedesátiprocentní paušál je v současnosti nejužívanější. Z půlmilionu živnostníků ho uplatňuje více než 300 tisíc, mezi nimi například lektoři, finanční poradci nebo automechanici. Paušály měly původně ulehčit drobným podnikatelům od administrativní zátěže způsobené nutností vést kvůli daním účetnictví. Umožňují totiž v daňovém přiznání započítat výdaje jako předem dané procento z příjmů, aniž by podnikatel znal přesnou výši svých výdajů.

Sociální demokraté nyní argumentují, že by výhodné paušály měly být jen pro skutečně drobné živnostníky. „Bohužel dnes se to dostalo do roviny, kdy i subjekty s mnohamilionovým obratem používají výdajové paušály a ten původní smysl to ztratilo,“ tvrdí šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Narazit by ale nejpočetnější sněmovní síla mohla u ministerstva financí. Zástupci resortu upozorňují, že by mnoha drobnějším podnikatelům přibyla zbytečná administrativa. Podobný názor má například opoziční ODS nebo představitelé podnikatelských sdružení. „Návrh ČSSD se nejvíce dotkne těch nejohroženějších, a to jsou řemeslníci, případně ti nejmenší zemědělci,“ tvrdí šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Živnostník
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Zatímco čtyři miliony zaměstnanců odvedly v roce 2013 na daních z příjmu 84,5 miliardy, u milionu živnostníků je to 1,4 miliardy korun. Podle ČSSD by stát mohl do rozpočtu díky omezení paušálů vybrat o miliardu ročně víc než dnes, ministerstvo financí ale takovou částku zpochybňuje. „Ten příjmový efekt z toho by byl velmi malý,“ tvrdí náměstkyně pro oblast daní Simona Hornochová.

Koaliční rada plánuje o výdajových paušálech jednat v pondělí. Vláda se jimi bude zabývat v červnu. Návrh ČSSD by se mohl dotknout zhruba 21 tisíc podnikatelů, kteří využívají výdajový paušál a zároveň mají obrat vyšší než jeden milion ročně.

  • Snížení výdajových paušálů prosazoval už exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). ODS mu to ale nedovolila. Místo toho bývalá vládní koalice alespoň zavedla dvoumilionové stropy na 30 a 40procentní paušály. Podnikatelé využívající paušály už také nemohou uplatnit slevy na dítě a na manželku či manžela.

Výše výdajových paušálů pro rok 2014:

  • 80 % z příjmů ze zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství
  • 80 % z příjmů ze živností řemeslných
  • 60 % z příjmů u ostatních živností, tedy například u účetních, automechaniků, finančních poradců nebo lektorů
  • 40 % z příjmů podle zvláštních předpisů, nezávislých povolání a z autorských práv - maximálně lze uplatnit 800 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč). K příjmům přesahujícím tento limit se při použití paušálu již žádné výdaje neuplatní.
  • 30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku - maximálně lze uplatnit 600 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč).
Vydáno pod