Téměř polovina rodičů stojí o zkrácené úvazky, firmy je ale nenabízejí

Praha – Více než 40 procent rodičů by uvítalo zkrácené pracovní úvazky. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal vypracovat portál Jobs.cz. Možnost částečné práce z domova ovšem nabízí jen necelých šest procent ze všech obsazovaných míst. V západních zemích Evropské unie přitom na částečný úvazek pracuje každý třetí zaměstnaný rodič.

„Česko patří i podle Eurostatu mezi státy s nejnižším podílem pracujících na částečný úvazek v EU,“ potvrzuje analytik Jobs.cz Tomáš Dombrovský. „Zatímco v celé Evropské unii je průměrný podíl částečných úvazků lehce pod 20 procent a ve vyspělých zemích se pohybuje kolem třetiny, u nás je to v případě nově obsazovaných pozic pouze něco přes pět procent.“

Situace se sice zlepšuje, nárůst příležitostí je ovšem jen velmi pozvolný. „Za loňský rok to bylo meziročně o desetinu, těch míst ale v absolutních číslech a zejména v tom podílu na všech obsazovaných místech stále zůstává 5,4 procenta. Za posledních zhruba pět let se zvýšilo jen o čtyři desetiny procenta, což je velmi malý posun,“ podotýká Dombrovský.

Důvod? Obavy a nedůvěra

Svůj podíl na tom podle analytiků nesou především obavy firem i zaměstnanců; společnosti mají strach z vyšší administrativní zátěže a pracující zase z toho, že by i při zkráceném úvazku museli pracovat stejně jako při plném – ovšem s tím rozdílem, že dostanou nižší plat. Úlevu si navíc u zaměstnavatele vyjednají spíše stávající pracovníci než nově příchozí zaměstnanci, jichž se průzkum týká.

Přitom z ohledů na osobní život zaměstnanců mohou firmy podle Dombrovského profitovat: „Jednak se zvýší loajalita vůči zaměstnavateli a flexibilní úvazky nebo možnosti práce na dálku zvýší produktivitu.“ Tento přístup působí i jako prevence syndromu vyhoření, který je podle odborníků na pozicích specialistů a ve středním managementu stále častější.