O licenci pro solární elektrárnu nerozhodne soud, ale ERÚ

Brno – Jestli solární elektrárna na Liberecku získala licenci oprávněně, či nikoliv, nerozhodne soud, ale Energetický regulační úřad, který jí povolení vydal. Dnes o tom rozhodl Krajský soud v Brně. Ten projednával první ze série žalob proti Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ). Instituci žaluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), podle kterého úřad chyboval při udělování licencí některým fotovoltaickým elektrárnám. V prosinci 2010 totiž některé z nich narychlo získávaly licence těsně předtím, než solární elektřině klesla státní podpora.

Solární elektrárna v Českém Dubu získala licenci na Silvestra roku 2010. Podle zjištění Nejvyššího státního zastupitelství v době, kdy ještě nebyla dostavěná. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto podal ve věci správní žalobu. Než se jí stihl Krajský soud v Brně zabývat, padl už v případu jiný verdikt – soud prokázal, že pracovníci firmy, která elektrárnu stavěla, upláceli úředníka z Energetického regulačního úřadu. Chtěli totiž na elektrárnu získat licenci ještě v době, kdy pro výkup solární elektřiny platily výhodnější podmínky.

Krajský soud dnes dospěl k názoru, že pochybnou licenci, kterou ERÚ vydal, má prověřit právě sám úřad. Soud se obával toho, že by zrušením licence mohl poškodit provozovatele elektrárny, společnost Solar CD. Reálně totiž hrozí, že by při zrušení licence musela firma vracet dotace, které za vyrobenou elektřinu od státu dostala.

Silvestrovský solární boom

V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad proto na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.

„V tomto konkrétním případě podle výpočtů, které mám k dispozici, stát platí ročně něco přes 21 milionů korun,“ upřesnil nejvyšší státní zástupce Zeman. To, že soud smetl jeho žalobu ze stolu a prověření licence nechal na ERÚ, ho ale zaskočilo. „Jestliže bude rozhodovat ERÚ, učiní tak v rámci obnovy řízení. Může licenci zrušit, a zároveň udělit novou a účinnost nové licence může být i k předchozímu datu. Provozovatel tak nebude muset vracet svůj neoprávněný prospěch,“ nastínil možné dopady Zeman.

Soudce dnes mimo kameru České televizi potvrdil, že není jisté, zda shodné rozhodnutí padne u všech z dalších 21 žalob, které NSZ na úřad podal. Ty bude krajský soud teprve řešit.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman o rozhodnutí soudu (zdroj: ČT24)

ERÚ žaloval sám na sebe

Podněty na pochybné udělování licencí podal sám na sebe Energetický regulační úřad. „Dostal jsem od ERÚ za poslední čtyři měsíce loňského roku zhruba 140 podnětů. Všechny jsem prověřil a podal jsem 19 správních žalob. Přirozeně musím podat žalobu proti tomu, kdo licenci vydal, tedy zase ERÚ,“ vysvětlil Zeman s tím, že případy, kde existovala možnost, že došlo přímo k trestnému činu, už prověřují vyšetřovatelé.

Sám ERÚ dnes od soudu také očekával verdikt. Podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky
soud namísto vynesení rozsudku úřadu ukládá povinnost, aby ve lhůtě „v podstatě tří pracovních dnů“ nejen řízení zahájil, ale navíc i o obnově řízení rozhodl. „Podle našeho názoru se ze strany Krajského soudu v Brně jedná o nezákonný zásah do nezávislosti ústředního orgánu státní správy. Soudu nic nebrání, aby v dané věci sám rozhodl,“ uvedl Chvojka. Úřad podle něj zvažuje, jakým způsobem se proti postupu soudu ohradí. Vůči rozhodnutí o přerušení řízení není přípustný opravný prostředek.