Pozor na nebezpečné hračky, varuje ministerstvo

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před nákupem dětských lékařských sad z Číny. Obsahují větší množství toxického ftalátu, než stanovují limity Evropské unie. Látka se může kůží či ústy dostat do těla dítěte. Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů.

Lékařský set, před kterým ministerstvo varuje, se jmenuje Berry Cool. Hračka obsahuje 0,9 procenta nebezpečného ftalátu. Povolený limit je přitom jen 0,1 procenta hmotnosti. Výrobek má navíc i špatnou etiketu, která evidentně náleží k jinému výrobku (Sada kuchyňská pro panenky). 

Nebezpečné množství ftalátů obsahuje i druhá sada s názvem Girls Doctor Set. Podíl této látky je 0,69 procenta. Sada obsahuje osm kusů plastových hraček, které jsou umístěny v blistru připevněném k barevnému kartonu. 

Ftaláty se používají jako změkčovadla při výrobě plastů a jedním z nejrozšířenějších je DEHP. „Riziko obsahu DEHP v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány,“ varuje ministerstvo. 

Nebezpečné výrobky monitoruje i Evropská unie. Ta v rámci systému RAPEX upozorňuje na nevhodné výrobky v jednotlivých členských zemích.

Časopis dTest pak umožňuje, abyste si přímo na jeho stránkách ověřili, zda vámi koupený výrobek není závadný. 

Vydáno pod