Portugalsko uniklo bankrotu, podle komise už bude líp

Lisabon – Portugalsko zvládlo záchranu před bankrotem. Podle Evropské komise tamní hospodářství oživuje, potáhne ho hlavně domácí poptávka. Komise zároveň schvaluje, že jihoevropská ekonomika už nechce žádné další záchranné půjčky. Za poslední tři roky dostala 78 miliard eur.

Portugalsko muselo výměnou za mezinárodní půjčky v posledních letech razantně snížit například platy ve státní správě. Podle tamních politiků už teď díky přísné rozpočtové politice a reformám nehrozí, že by hospodářství znovu spadlo do dluhové pasti. Další peníze od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu proto odmítají. 

Pedro Passos Coelho, portugalský premiér:

„Máme peněžní rezervy na rok, které nás ochrání od jakýchkoliv vnějších otřesů. Investoři nám znovu důvěřují a úrokové sazby jsou na historickém minimu.“

Rozhodnutí Portugalska vystoupit ze záchranného programu vítá i Evropská komise. „Rizika existují vždy. Portugalsko ale podle nás vykročilo správným směrem. Musí jen zůstat ostražité a pokračovat v reformách,“ komentoval viceprezident Evropské komise Siim Kallas.

Příliv peněz od mezinárodních věřitelů skončí v polovině května. Portugalsko tak bude po Irsku druhou zemí, která z evropského záchranného programu vystoupí. Zůstanou v něm už jen Řecko a Kypr. 

Portugalsko uniklo bankrotu (zdroj: ČT24)